18.Yüzyıl’da Rusya’ya pahalı pirinç Türkiye’den getiriliyor

Daikokuya Kodayu adlı bir Japon kaptan (1751-1828), 18. Yüzyıl’da Rusya İmparatorluğu’nun 30 özelliğinden birinin Türkiye’den getirilen pirincin olduğuna dikkat çekmiş.

Rus basını, Kodayu’nun 1783 yılında başına gelen macerayı anlattı. Haberlere göre, Rusya’nın en doğusundaki Kamçatka bölgesi yakınlarında Japon kaptanın gemisi kazaya uğradı. Daha sonra Rusya’nın Ohotsk bölgesine hareket eden Kodayu Sibirya üzerinden St.Petersburg ve Moskova kentine giderek tam 10 yıl burada yaşadı. Dönemin Rus Çariçesi 2.Katerina ile görüşen Japon kaptan vatanına döndüğünde Rusya ile ilgili güvenlik güçlerine ifade veriyor. 1930 yılında Japonya’da arşivte bulunan Kodayu’nun ifadeleri kitap şeklinde yayınlanıyor.

Kodayu 18.Yüzyıl’da Rusya’nın 30 özelliğine dikkat çekiyor. Japon kaptan Rusya’nın özelliklerinden birini şöyle ifade etmekte: “Pirinç Rusya’da inanılmaz derecede pahalı, çünkü Türkiye’den getiriliyor.”

Kodayu, Rus kilise binalarının çok yüksek olduğunu, St.Petersburg ve Moskova gibi büyük kentlerde halkın Rus dilinin yanısıra Fransızca ve Almanca da konuştuğuna dikkat çekiyor.

Kodayu’nun tespitlerine göre o dönem kentlerde Rus erkekler Hollanda, kadınlar ise Alman stilinde elbiseleri tercih etmiş. Kodayu, Rusya’nın çok soğuk olduğunu da vurgulamış.

1992 yılında Rusya’da çekilen bir filmde Japon kaptanın Rusya macerası anlatılıyor.

Fuad Safarov
tr.sputniknews.com 07.05.2017

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir