Che Guevara Devrimci Bir Hayat (Portre – Yorum) – Jon Lee Anderson

Ernesto Che Guevera, insanlığın ve tarihin ufkunda bir şimşek gibi çaktı, karanlığı sonsuza dek aydınlatacak bir şimşek. Devrimcilik ne bir sıfat ne de bir isimdi onun için, yaşamın ta kendisiydi. Sömürüye, adaletsizliğe, eşitsizliğe ve yoksulluğa doğuştan düşman, “gerçekçi ol imkansızı iste” diyen Che’nin imgesi, tüm insansız düzen ve ideolojilerin korkulu rüyası olmayı sürdürmektedir.

Che Guevara: Devrimci Bir Hayat’ta Anderson, Küba’nın ve Cezayir’in devrimci başkentlerinden, Bolivya ve Kongo’nun vahşi ormanlarına; Moskova ve Washington’da kapalı kapılar ardında güç dengelerinin ayarlandığı odalardan, Miami, Meksika ve Guatemala’daki sürgün yuvalarına gidip gelerek, uluslararası entrikaların ve örtülü operasyonların gölgesinde süren ve zaferle sonuçlanan bir devrimin, Küba Devrimi’nin öyküsünü ve Che’nin yaşam öyküsünü ustalıkla anlatıyor.

Bu kitabı yazarken, Küba’nın resmi devlet arşivlerine girme imkanından da yararlanan, Anderson; Che Guevara’nın, kocası hakkında daha önce kamuoyu önünde asla konuşmayan eşi Aleida March’la da yakın işbirliği içindeydi. Bu sayede yazar, şimdiye kadar yayımlanmayan çeşitli belgelere, Che’nin farklı dönemlerde tuttuğu günlüklere de ulaşma ve okuma imkanı buldu. Bu anıtsal eserin, yirminci yüzyılın en büyüleyici devrimcilerinden birini, bugüne kadar bilinmeyen pek çok yönüyle aydınlattığına kuşku yok. Che’nin gizemli hayatı bu kitapla biraz daha aydınlanmış oluyor.

“Geçmişi aydınlatan parlak bir çalışma.
Che’nin portresi bu kez her zamankinden daha belirgin.”
Alberto Manguel

Kitabın Künyesi
Che Guevara Devrimci Bir Hayat
(Portre – Yorum)
Jon Lee Anderson
İthaki Yayınları / Portre-Yorum Dizisi
Çeviri: Yavuz Alagon
İstanbul, 2005, 1. Basım
780 sayfa

Previous Story

Hizbullah Vahşeti (Jitem ve Faili Meçhuller Dosyası) – Hikmet Çetinkaya

Next Story

Charles Darwin – Adrian Desmond, James Moore

Latest from Biyografi Kitapları

Sait Faik’in Dünyası – Afşar Timuçin

Edebiyatımızın yapı taşlarını düşündüğümüzde ilk akla gelen kişilerden biri de Sait Faik’dir. Öykü sanatının bu büyük ustası gerçek bir insancı ve kılı kırk yaran

Deniz Gezmiş’i Anlatan 5 Kitap

Bizim Deniz – Mare Nostrum En uzun koşuysa elbet Türkiye’de de Devrim O, onun en güzel yüz metresini koştu En sekmez luverin namlusundan fırlayarak
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ