İnsan kendi kendisinin karşısındayken, onun karşısında olan “öteki”dir. -K. Marx-

Özne “öteki” üzerinden kendisini tanımlar, özne için “öteki” vazgeçilmezdir, varoluşunu tanımlaya-bilmesinin zorunlu koşuludur. Toplumsal anlamda bir yapının kendini tanımlayabilmesi için de “öte-ki”ne ihtiyacı vardır ve “öteki” olmadan kendi konumunu belirleyemez. Örneğin, milliyetçiliğin var olması için bir düşmana ihtiyacı vardır. “Öteki” bir halk, inanç, düşünce ya da farklı olan herhangi bir grup olabilir.

Türkiye’de Ermeniler, Rumlar, Kürtler, Gürcüler, Lazlar, Çerkesler, Süryaniler, Keldaniler, Yahudiler, Araplar, Romanlar, Aleviler, Hıristiyanlar, LGBT bireyler, sosyalistler, komünistler, anarşistler ve daha birçok etnik topluluk, inanç ve düşünce topluluğu “öteki”dir.

Kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti “Türk-Sünni” çoğunluğun dışındakileri ötekileştirmiş, sürekli ve sistemli bir devlet politikasıyla onları tehdit olarak görmüştür. Bu tehdit unsurları bazı dönemlerde hedef haline getirilmiş ve sonucunda kanlı olaylar yaşanmıştır. Bu bağlamda medya toplumsal anlamda egemen ideolojinin her gün yeniden üretildiği ve hegemonyanın sağlamlaştırıldığı bir mecra olarak önemli bir görevi yerine getirmektedir. Hrant Dink’in öldürülmesi, medya ve bazı odaklar tarafından hedef gösterilen “öteki-gazeteci”nin, devletin içinde bulunduğu bir örgütlenme tarafından bertaraf edilmesidir. Yani Hrant’ın katledilmesi “öteki”nin başına gelebilecek normal bir olaydır bu topraklarda.

“Öteki”leri ve onların medyayla ilişkilerini ele alan bu kitap, Hasan Cemal’in yazısında belirttiği üzere, “demokrasiye, özgürlüğe, farklılığa, çoğulculuğa, hukukun üstünlüğüne, Müslümanlara, Kürtlere, Alevilere, Müslüman olmayanlara çekilen duvarlar”da bir nebze olsun gökyüzü görebileceğimiz gedikler açma umuduyla yazılmıştır. Bu umut, nefret söyleminin toplumda ve medyada egemen olmadığı bir Türkiye’de, herkesin özgürce “kendi” olabilmesi umududur.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Azınlıklar, Ötekiler ve Medya
Kolektif
Ayrıntı Yayınları / Schola Dizisi
Derleyen : Savaş Çoban, Yasemin İnceoğlu
İstanbul, 2014
368 s.

Previous Story

Canım Aliye, Ruhum Filiz – Sabahattin Ali

Next Story

İşsizlik – Orhan Veli Kanık (Sesli Öykü)

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ