Amanda Sharkey ile Balázs Kovács, Administrative Science Quarterly adlı saygın akademik yayının mart sayısında yer alacak makalelerinde ödüllerin okura etkisini araştırdı.

Araştırmacılar, Booker ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü gibi ödülleri kazanmış kitaplarla hiç ödül kazanmamış kitaplara GoodReads?de yapılan okur yorumlarını analiz etti.

Yaklaşık 39 bin yorumun incelendiği araştırmada, ödüllü edebiyat eserlerinin okurdan daha olumsuz yorumlar aldığı görüldü. Buna göre, bir kitabın ödül kazandığının açıklanmasından sonra okur sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Fakat bu kişisel bir istekten çok, kitap ödüllü olduğu için gerçekleşiyor. Sharkey, ?Bu, ödüllü kitapların aslında pek tarzları olmasa da yeni okurları kendilerine çektiğinin bir göstergesi? diyor.

Okur, kitabın bir jüri tarafından seçilmiş olması sebebiyle özel olduğu hissine kapılıyor. Bu da yaşanan hayal kırıklığını artırıyor. Beklentileri yükselen okur aradığını bulamayınca da kitap hakkında olumsuz yorumlar yapıyor haliyle.
(Telegraph, Guardian)

23.02.2014,http://kitap.radikal.com.tr/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Kediler diyarına yolculuk – Duygu Karan

Next Story

Pêsîrên Dayê – Hesenê Metê

Latest from Edebiyat Haberleri

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ