Lou Andreas Salome’nin hayat hikayesi

Öyle bir kadın ki neredeyse tüm ünlü düşünürleri kendine aşık etti. Henüz 1800’lerin ikinci yarısında bir kadın olarak, kural tanımadı, yasaklara uymadı… Nietzsche’nin kadınlardan nefret etme sebebi olarak gösterildi, Rilke en güzel şiirlerini onun için yazdı…
Lou Andreas Salome,12 Şubat 1861 yılında St. Petersburg da doğdu. Babası, bir Rus generaldi.
Salome, henüz o yıllarda yasa, kural dinlemeyen, başına buyruk bir kadın olarak büyüdü.

Zürih te teoloji, felsefe ve sanat tarihi okudu. Ciddi bir sağlık sorunu nedeniyle henüz 21 yaşındayken, annesi onu Roma ya götürdü. Malwida von Meysenbug annesinin çok iyi arkadaşıydı ve onun Roma daki evine yerleştiler.
Malwida, yazar Paul Ree nin de çok iyi arkadaşıydı. Ree, Malwida yı Roma daki evine ziyaret geldiğinde Lou yla tanıştı ve ondan çok etkilendi. İlişkileri kısa sürede tek taraflı bir aşka dönüştü. Ree ona evlenme teklif etti, ama Lou arkadaş kalmayı tercih etti. Buna rağmen aynı evde kalmaya başladılar. Çünkü Lou, Rusya ya dönmek istemedi.
1882 yılının Mayıs ayında tanıştığı Nietzsche’nin aklını başından aldı. Nietszche ye çok büyük acılar çektiren ve çok da ilham veren bu tek taraflı aşk hikayesi, İrvin Yalom un Nietzche Ağladığında ve Lance Olsen in Nietzsche nin Öpücükleri adlı romanlarına konu oldu.
Nietzsche’nin hayatının aşkı oldu, Salome. Fakat hiçbir zaman onunla beraber olmadı. Hatta Nietzsche’nin kadın düşmanı olmasındaki en büyük sebebin de o olduğu iddia edildi.
Neredeyse tüm ünlü düşünürleri kendine aşık eden bu kadın 34 yaşına kadar bekaretini korudu. Çünkü o, bedenen değil zihinen beraber olmaktan yanaydı. Ama hiçbir zaman sadakatten yana da olmadı. Ona göre sadakat ve evlilik, sevginin ancak katili olabilirdi.
Onca flörtüne rağmen ilk cinsel ilişkisini Rilke ile yaşadığı söylenir. Öyle ki Rilke’ye; ”Sen bütün kuşkuların tam karşıtıydın; dokunduğun, uzandığın ve gördüğün her şeyin var olduğuna tanıklık edendin. Dünya bulutlu görünüşünden sıyrıldı, zavallı ilk şiirlerimin belirli özelliği olan o birlikte akış ve çözülüşten kurtuldum; nesneler doğdular, yavaş yavaş ve güçlükle öğrendim her şeyin ne denli yalın olduğunu; ve olgunlaştım, yalın şeyler söylemeyi öğrendim. Bütün bunlar, kendimi şekilsizlik içinde yitirme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğum bir sırada seni tanımak mutluluğuna erdiğim için oldu.” satırlarını yazdırır.
Sigmund Freud un ise onu şöyle tarif eder: Korkunç bir zeka… Onun yanına yaklaşan herkes, varlığının samimiyetinden ve uyumundan çok güçlü bir biçimde etkilenirdi; kadınlara özgü zaafların hiçbirinin hatta insani zaafların bile çoğunun onda bulunmadığını, yaşamı boyunca bunları aşmış olduğunu fark ederdi.
Nietzsche nin evlilik teklifini geri çeviren, büyük Alman şairi Rilke nin ömür boyu unutamadığı aşkı ve Freud nun çok açıkça hayranlık duyduğu Louise Andreas Salome, herşeye kayıtsızca güvenen ve korku nedir bilmeyen bir sevecen olan, sıradışı bir kadındır.”
Kaynak: http://www.cnnturk.com/fotogaleri/kultur-sanat/diger/lou-andreas-salomenin-hayat-hikayesi page=1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir