Lenin’in Fedaisi Kamo – Jacques Baynac

Jacques Baynac’in 1970 yılında titiz bir araştırma sonucu hazırladığı Lenin’in Fedaisi Kamo adlı eseri, bir dönemin az bilinen bazı yönlerini ve büyük bir devrimcinin destansı yaşamını öğrenmemizi olası kılıyor. İnanıyoruz ki, Kamo’nun yasamı her okuyanın yüreğini titretecek, belleğinde iz bırakacak ve de onu düşündürecektir.
Kamo, Ekim Devrimini yaratan Lenin çağının devrimciler kuşağından, Bolşevik devrimci tipinin en özgün kişiliklerinden biridir: Devrimci mücadeleye bütün varlığı ve benliğiyle katılmak. Yaşamını devriminin zaferine adamak. Çelikten bir iradeye, tükenmez enerjiye ve sarsılmaz bir inanca sahip olmak. Zorluklardan ve engellerden yılmamak ve umutsuzluğa düşmemek. Hiçbir koşulda boyun eğmeye, uzlaşmaya ve fırsatçılığa yanaşmamak. Devrimin çıkarlarını ve devrimci onuru her şeyin üstünde tutmak.
Bütün bunlar Bolşevik devrimci kişiliğin tipik özellikleri olup Kamo’nun yaşamı da, onun bu özelliklere sahip olduğunun canlı tanığıdır.
Yaşamını okuduğumuz zaman, bütün bunların yanısıra Kamo’nun çocuksu bir saflığının, doğal bir özverisinin, içten, sıcak ve yalın kişiliğinin, neredeyse çocuksu saflıkta ve yumuşaklıkta bir yüreğinin olduğunu hissediyoruz.
Bütün bu özelliklerin tek bir insanda toplanması, ilk bakışta çelişik gibi görünebilir. Ama değildir. Zira Kamo tutarlı bir insandır ve gerçek bir devrimcidir.

“Kasım 1918’den Mayıs 1919’a dek, Kamo düşman topraklarına sızdı, Gürcistan askeri yolundan geçen konvoyları gözledi. Müfrezeler hakkında casusluk yapmak, yer değiştirmelerini, konaklamalarını bildirmek ve her fırsat çıktığında var gücüyle tek tek düşmanlarının tepesine binmek; bunlar ona çalışma hevesi vermeye yetiyordu. Mayıs’ta Tiflis’ten geçerken Ordinojikidze’ye rastladı. Menşevikler, Bolşeviklerin temsilcisini arıyorlardı. Niyetleri ya başına bela açmak ya da en azından tutuklamaktı. Bu konuda kuşkuya yer yoktu. Kamo onların planlarını boşa çıkarma görevini üstlendi. Bolşevik lider Moskova’ya dönerken ona Kamo eşlik etti. Stalin’in desteğiyle kuvvetli bir duruma gelen Ordijonikidze, Kamo’nun baş rolünü oynayacağı bir plan hazırlamıştı. Ona göre, askeri olayların devrimci Rusya lehine gelişmediği böylesi bir momentte düzenli Kızıl Ordu birliklerini destekleyecek partizan gruplarının varlığı ve eylemleri çok yararlı olacaktı.”

Kitabın Künyesi 1
Lenin’in Fedaisi Kamo
Jacques Baynac
Çevirmen : Ali Bertan
Kaldıraç Yayınevi
Basım Tarihi : 01 – 2010
Sayfa Sayısı : 248

Kitabın Künyesi 2
Lenin’in Fedaisi Kamo Ek: Maksim Gorki / Kamo
Yazar: Jacques Baynac
Çeviri: Ali Bertan
Yayıncı: Sosyalist Yayınlar
Yıl, Yer: İstanbul, May 1994
Sayfa: 215

Kitabın Künyesi 3
Kamo
(Lenin’in Fedaisi)
Jacques Baynac
Akademi Yayın / Roman Dizisi
Çeviri: Selim Sezer
mayıs 2011
212 sayfa

Akademi Yayınları Tanıtım Yazısı
Her camın ardına ölüm yerleşti. Her kapı köşesi bir pusu, her kavşak bir katliam alanı oldu. Bazen tek bir avludaki savunmayı kırmak için top getirildi. Milisler, partizanlar, keskin nişancılar düşman saflarını kırıp geçirdiler, ama her defasında düşman yeniden toparlandı. Geri çekilmek gerekiyordu. Yok olma sırası gelip çattığında, bir içgüdü ağır baskı altındaki kuşatılanları, eski işçi mahallesi Presnaya’ya doğru götürdü. Daha tutkalları kurumamış afişlerin uyarısına kulak asmayan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar mahalleyi durmaksızın sağlamlaştırıyorlardı.
Ama yangınların ışığıyla aydınlanan gökyüzünün kana boyandığı bir zamanda başka ne yapılabilirdi ki ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir