Albert Einstein ve Müzik “Eğer ki bir bilim insanı olmasaydım, bir müzisyen olurdum.”

Einstein sadece fizik ve matematik konusunda değil, müzik konusunda da oldukça başarılı biriydi. “Eğer ki bir bilim insanı olmasaydım, bir müzisyen olurdum.” diyordu. “Müzik yapmadan geçen bir hayatı hayal edemiyorum. Güpegündüz müzik içerisinde hayallere dalabilirim. Hayatımın en büyük keyfi müziktir.” demişti.

Einstein’ın annesi Pauline de yetenekli bir piyanistti ve Einstein ailesine müziği getiren de oydu. Albert Einstein, 6 yaşındayken keman çalmaya başladı ve 13 yaşındayken Mozart’ın sonatlarını kusursuz bir şekilde çalabiliyordu. 1895’te okulu tamamlamak üzere İsviçre’nin Aarau kentine taşındığında, müzik artık onun için vazgeçilmez bir parça olmuştu. Burada, büyük kemanist Joseph Joachim ile tanıştı. Sırf onu etkileyebilmeyi kafaya koymuştu ve bu nedenle, Brahms G-minör’ü eksiksiz çalabilmek için müthiş bir çaba harcadı ve çok uzun saatler boyu pratik yaptı. 17’inci yaşgününde okuluna bir müfettiş geldiğinde, ondan keman çalması istendi. Müfettiş, sonradan elde edilen notlarında şunları yazacaktı:

“Einstein isimli bir öğrenci, Beethoven’ın sonatlarından birindeki adagio’yu içimize derince işleyecek bir şekilde çaldı.”

Müzik, Einstein için sadece bir eğlence değil, ayrıca işini kolaylaştıran bir araçtı. Her türlü işini… İkinci eşi olan Elsa, şöyle söylüyor:

“Küçük bir kızken Albert’a aşık olmuştum, çünkü kemanyla Mozart’ı çok güzel bir şekilde çalabiliyordu.”

Şaka bir yana, gerçekten de müzik, düşünmesini kolaylaştıran bir araçtı. Elsa şöyle devam ediyor:

“Piyano da çalabiliyordu. Müzik, teorileri hakkında düşünmesine yardımcı oluyordu. Çalışmaya giderdi, geri gelirdi, piyanosunda birkaç nota çalardı, birden aklına bir şey gelirdi, heyecanla çalışmaya geri dönerdi.”

Her zaman olduğu gibi, Einstein’ın yeteneği ve çok yönlülüğü de kıskananları ve kafa karışıklığını beraberinde getirmişti. Einstein’ın ünü müzikle değil, fizik bilgisiyle yayılmaktaydı. Ancak aynı zamanda müzik konusundaki başarısından ötürü konser vermesi istendiğinde, bir müzik eleştirmeni ününün nereden geldiğini bilmediği için onun hakkında şöyle yazmıştı:

“Einstein harika bir şekilde çalmaktadır. Ancak Dünya çapındaki ünü abartılıdır ve bunu hak etmiyor. En az onun kadar iyi olan birçok kemancı vardır.”

Einstein, birçok yönüyle örnek alınası bir insandı. Müzik tutkusu da, bunlardan sadece birisi…

Hazırlayan: ÇMB (Evrim Ağacı)

Kaynak: Johns Hopkins University

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Kürt sineması: Yurtsuzluk, sınır ve ölüm

Next Story

Beyaz Kedilerin Korkulu Rüyası: Sağırlık

Latest from Albert Einstein

Albert Einstein: Zihinsel geriliği olan dâhi

Albert Einstein, modern fiziğin bugün devasa teknolojik aletlerle ulaştığı sonuçlara yüz yıl önce yalnızca hayal gücüyle ulaşmıştı. Peki Einstein’a göre bunun sebebi nedir? Filozof
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ