Anadilin ‘sesini’ duymak…

Görme engelli yurttaşların yaşama dahil olmaları amacıyla oluşturulan “Sesli Okuma Kütüphanesi”, Amed’de açıldı. Kürtçe’nin Kurmanci, Kurmanckî ve Sorani lehçeleri ile Arapça ve Ermenice dillerinde kitapların seslendirilmesiyle oluşturulan kütüphanede, Kürt Edebiyatı’nın sözlü tarihi niteliğinde olan dengbêjlerden alınan sesli kayıtlar da mevcut.

Projeyi ilk olarak görme engelli yurttaşların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırladıklarını belirten ‘Sesli Kütüphane’nin Koordinatörü Müzikolog Mustafa Demir, “Kürtçe’nin asimile edilmesinden dolayı öncelikle çocuklara hitap etmeyi amaçladık. Kürdistanlıların çocuklarına Kürtçe öğretememeleri nedeniyle en minimize edilmiş şekilde evinden işine giderken arabasında dinleyebileceği, çocuğuna akşam uyumadan önce birkaç hikaye okutabileceği bir proje gerçekleştirmeyi düşündük. Bu konuda hedefimiz gerçekten Kürt dilinin çocukların, kadınların, yaşlıların herkesin yaşamına biraz daha girmesidir” dedi.

Dengbêjlerin de kaydı tutuldu

Kütüphane bünyesinde Kürt Edebiyatı’nın sözlü tarihi niteliğinde olan dengbêjlerden de sesli kayıtlar alınarak, arşiv tutuluyor. Dengbêjlerin seslerini, arşiv kaydı olarak hiçbir teknolojik efekt uygulamadan orjinal tonunda kaydedip kütüphanelerine yerleştirdiklerini ifade eden Demir, “Daha sonraki yıllarda kullanıldığı zaman gerçek sesleri unutulmasın istiyoruz” diye kaydetti.

Kütüphanede şu ana kadar birçok eserin seslendirildiğini belirten Demir, seslendirme konusunda yaşadıklarını kaynak sıkıntısı üzerinde de durdu. Eserlere seslendirme yapacak insanların sınırlı sayıda olması nedeniyle çalışmaların yavaş ilerlediğini dile getiren Demir, bu konuda destek beklediklerini vurguladı. Demir, oluşturdukları kütüphaneye önümüzdeki günlerde Amed Büyükşehir Belediyesi’ne ait resmi web sayfası üzerinden de ücretsiz olarak ulaşılması için çalışma yürüttüklerini de paylaştı.

Önder ELALDI
13.03.2015 http://www.ozgur-gundem.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir