Maksim Gorki, Arkadaş’ta, 19. yüzyıl gerçekçiliğinin en olumlu geleneklerini ilerici bir romantizmle birleştirerek toplumsal mekanizma tarafından dışlanmış “serserileri” konu almış; gerçekçiliği ve insansı bir sıcaklığı çarpıcı bir biçimde kaynaştırarak dünya edebiyatında yepyeni bir çığırın öncüsü olmuştur. Genç Gorki’nin bu gerçekçiliğinde yeni bir toplumsal bilincin uyanması ve insanca bir düzene duyulan ateşli tutku tüm çarpıcılığıyla yansır. Arkadaş, Gorki’yi anlamak için mutlaka okunması gereken bir kitap.
Uzayıp giden hayat yolunda, yolumuzun kesiştiği insanlar bizim için önemlidir. Yollarımızın kesiştiği insanlardan bir bölümü arkadaş olarak hem hayatımızda hem de yüreğimizde yer eder. Yıllar sonra kimisi tebessümle hatırlanır, kimisi de acı bir yüz ifadesi ile…
Gorkinin bu eserinde yabancı bir insan hayatının başka bir insanın hayatını nasıl etkilediğine şahit olacaksınız. Siz de kendi arkadaşlarınızı düşünüp onlar hakkında bir yargıya varabileceksiniz. Acaba yüreğim için doğru bir insan mı diye düşünecek ve cevabına göre yüreğinizin kapılarını ya açacak ya da kapatacaksınız.

Maksim Gorki, Arkadaş, Yayınevi: Oda, Çeviren: Gülen Aktaş, Yayın Yılı: 1999, 158 sayfa

3 Comments

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Leyla Erbil ‘in Hayatı

Next Story

Büyüyen İşçi Sınıfı “Elveda Proletarya” Diyenlere Yanıt, Elif Çağlı ‘ Son gülen iyi güler! ‘

Latest from Maksim Gorki

Anton Çehov’un cenaze töreni – Maksim Gorki

Moskova’nın “tatlı sevgilisi” yazarın naaşı, kapısında iri harflerle “istiridye için” yazan yeşil bir vagonla getirilmişti. Yazarı karşılamak üzere istasyonda toplanmış olan küçük kalabalığın bir

Balzac üzerine – Maksim Gorki

Balzac’ın yapıtlarını anımsamak benim için tıpkı boş, sıkıcı bir vadide yürüyen yolcunun bir zamanlar geçtiği verimli, güzel bir diyarı anımsaması gibi hoş bir şey.
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ