Barışın Şairi Nâzım Hikmet – Kıymet Coşkun

“Bugün insanlığın önünde yeryüzünde yaşam devam edecek mi, yoksa insanlık mahvolacak ve yok olup gidecek mi sorusu durmaktadır. Barış mücadelesi bizden tüm gücümüzü sarf etmemizi talep etmektedir. İnsanlığın yaşaması ve ilerlemesi için bu gerekmektedir.” Nazım Hikmet (Bulgar gazetesi için yapılan söyleşisinden)
‘Nâzım Hikmet, savaşı ve işgal yıllarını yaşadı, yoksul, direngen ve onurlu Anadolu’nun direnişine katıldı, sosyalist devrimin coşkusuna tanık oldu, ideali uğruna Komünist Parti’ye girdi ve yaşamını örgütlü mücadeleye adadı.

İmparatorluğun yıkıntıları üzerinden yükselen ülkesinin, Cumhuriyet’in adil, eşitlikçi ve özgür bir ülke olması için uğraş verdi!.. Dünyada gelişen olaylara karşı her zaman duyarlı oldu, faşizmin yükselişinin önüne geçilebilmesi için hiç durmadan yazdı, insanlığı sağduyuya çağırdı. İnandığı doğrulardan hiçbir zaman ödün vermedi. Yaşamı boyunca, her yerde ve her koşulda!.. Doğrudan yana olan sesi öylesine yüksek çıktı ki baskıcı, faşist çevrelerin susturma çabaları işkence boyutlarına vardı. Hayatının yaklaşık 17 yılını (düzmece davalarla yargılanıp, mahkum edildiği) duvarlar arasında geçirdi.

Birinci Dünya Savaşı’nın acıları henüz sarılmadan başlatılan ikinci büyük savaşa cezaevinin duvarları arasından karşı çıktı. Barışa çağıran sesi çığlık oldu, insanlara ulaştı. Savaşa karşı duran, barış için mücadele etmeyi yaşamsal görev sayan barışçıların gönüllerine yerleşti. Çocuk ya da yaşlı milyonlarcası onun dizeleriyle seslendi, şarkılar söyledi.

Barış dizelerinin gücüne hasta ve yorgun bedenini kattı. İnsanlığın geleceği için yani çocuklar için kaygılandı. Adil ve mutlu bir yaşam için çabaladı. En temel hak için, yaşama hakkı için yüklendi yüreğine. Son nefesine kadar barış için çalıştı, barış için didindi.’

Bu kitapta büyük şairimiz Nâzım Hikmet’in yaşamı ve şiiriyle barış mücadelesini nasıl birleştirdiğini okuyacaksınız.” Tanıtım Yazısı

“Kıymet Coşkun’un Barış’ın Şairi Názım Hikmet (2) kitabı, şairin önemli bir yönünü öne çıkardığından ilgi çekici.
Çoğumuz onun şiiri, düzyazısı, siyasal inancı, ideolojisi üzerine epey kitap okuduk.
Barışseverliğiyle ilgili bilgileri, barış için yaptığı uluslararası çalışmaları, gezileri, konuşmaları toplu halde bu kitapta okuyabiliyoruz.
Barış için yapılan toplantılardaki konuşmalarında o, kendi ülkesini de unutmadı. Her an onun durumunu takip etti.
Coşkun’un kitabında ilk kez yayınlanan bilgi ve belgeler bulunuyor.”
Doğan Hızlan, 5 Şubat 2008, Hürriyet Gazetesi

Yazan: Kıymet Coşkun
Yayınevi: Nâzım Hikmet Vakfı Yayınları
Baskı: 1. Baskı, 2007, 240 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir