Başlangıçta Hidrojen Vardı – Hoimar von Ditfurth

Hoimar von Ditfurth’un, modern doğa bilimleri alanında çok sayıda bilim dalının verilerini bir araya getirerek doğa tarihinin büyüleyici bir panoramasını çizdiği “Başlangıçta Hidrojen Vardı” (Im Anfang war der Wasserstoff), bir dizinin ilk kitabı. Üç kitaptan oluşan dizi, “Yaratılış” mitoslarının ardından, son yıllarda özellikle ABD’nin başını çektiği “Akıllı Tasarım”cı tezlerin hedefi halindeki “evrimi”, hem bilimsel hem de “felsefi” düzlemlerde tartışmaya açıyor; evrim süreçleriyle birlikte, özellikle günümüzde çok konuşulan “sistem teorisi”nin vazgeçilmez bir modelini sunuyor. Sistem teorisi, “sosyal sistemleri” de kapsadığı için, evrim ile sosyal sistem karşılaştırmaları çok yönlü bir ilgiyi hak ediyor.

Yazar dizinin ilk kitabı olan bu yapıtta, bigbang’den başlayarak, büyük patlamanın ardından evrenin bir köşesinde ortaya çıkan bir gezegenin ve onun üzerinden başlayan hayatın öyküsünü -oksijenin zehirli gaz olarak başlangıçta canlıları yok olmanın eşiğine getirmesini, karaya çıkan hayatın “sıcakkanlılığı” keşfedişini, bilincin ve kültürün ortaya çıkışını- ayrıntılı bilimsel zorlamalara girmeden, ama düşünce alışkanlıklarımızı da alt üst ederek anlatıyor.” Tanıtım Yazısı

Yaklaşık 14 milyar yıldan beri süregelmiş, kendi içinde tutarlı, sebep-sonuç ilişkisi üzerinden yol almış bir sürecin belki de en mutlu ilk kuşaklarını temsil ediyoruz. Çünkü bizler, sonucu olduğumuz canlılar evriminin öyküsünü (tarihini), bu öykü eksikliklerle, boşluklarla dolu olsa da, yeniden bilimsel düzlemde kurgulayabilmiş ilk insanlar olma onuruna sahibiz; aynen bu gezegeni üzerindeki hayatla birlikte yok etme suçuna da ortak olabilecek ilk insanlar olabileceğimiz gibi. Bu öykü (bu geniş anlamdaki tarih) akıllara durgunluk verecek evrimsel buluşların, var olan ve yok olan milyonlarca türün ve kuşağın, durmadan değişen, bizlerin amacını ve anlamını, ancak içten dışa, kendi aklımızın sınırlarıyla yorumlayabildiğimiz bir yolculuğun heyecan verici öyküsüdür. Bu yol nerede biter, üzerinde yaşadığımız ve evrim geçirdiğimiz bu gezegenle sınırlı mıdır, yoksa kozmik bir yolculuğun bize, buraya düşmüş, kalmış bir parçası mıdır? Hoimar von Ditfurth, bir yandan evrimin ilke ve yasalarını bilimsel düşüncenin hiçbir ara müdahaleye yer vermeyen sebep-sonuç kategorisiyle bütünleyip büyük patlamadan günümüze kadar uzanagelmiş gelişmeyi anlatırken, bir yandan da polisiye tadında bir anlatı sunuyor. Bu kitap, big-bang’den önce ne vardı?, “Niçin hidrojen dönüştü?”, “Dönüşümün olmadığı bir evren olamaz mıydı?”, “Kozmik bir bilincin hilesiyle mi karşıyayız?” gibi sayısız soru sorduruyor. Bir dizinin ilk kitabı olan bu metne daha önce ulaşmış çok sayıda okurun “bu kitaplar hayatımı değiştirdi” itirafları, epey bir gerçeklik payı içeriyor olmalı.

Kitabın Künyesi
Başlangıçta Hidrojen Vardı
(Im Anfang war der Wasserstoff)
Hoimar von Ditfurth
Cumhuriyet Kitap
Basım Tarihi : 01 – 2008
510 sayfa

Hoimar von Ditfurth Hayatı
15 Ekim 1921’de Berlin’de doğan Hoimar von Ditfurth, psikiyatri ve nöroloji profesörlüğü yaptı. Uzun yıllar Almanya’daki en tanınmış popüler bilim yazarı, televizyon yorumcusu ve gazeteciler arasında yer aldı. ?Kesitler? adlı televizyon dizisi, modern bilimlerin sonuçlarını bilimsel sorumluluğu göz ardı etmeden, neredeyse bir polisiye dizisi gerilimiyle sunabilmiş eşsiz bir örnektir. Ditfurth, 1 Kasım 1989’da Freiburg’da yaşamını yitirdi. Ditfurth’un yapıtları şunlardır: ?Başlangıçta Hidrojen Vardı? (1972, Im Anfang war der Wasserstoff), ?Biz, Bu Evrenin Çocukları? (1970, Kinder des Weltalls), ?Hayatın Boyutları? (1974, Dimensionen des Lebens), ?Bağlamlıklar; Doğabilimsel Bir Evren Tablosuna İlişkin Düşünceler? (1974, Zusammenhage, Gedanken zu einem naturvvvissenschaftlichen Weltbild), ?Bilinç Gökten Düşmedi? (1976, Der Geist Fiel nicht vom Himmel), ?Sadece Bu Dünya’dan Değiliz? (1981, Wir sind nicht nur von dieser Welt), ?Madem ki Öyle, Hadi Bir Elma Ağacı Dikelim? (1985, So lasst uns denn ein Apfelbaumchen pflanzen), ?Kavranmaz Gerçeklik? (1987, Unbegreifliche Realitat), ?Bir Türdaşımızın İç Gözlemleri? (1989, Inneansichten eines Artgenossen).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir