Che Guevara’nın günlükleri, öyküleri, mektupları ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflarından oluşan “Bellekteki Che”, Everest Yayınları tarafından yayınlandı. Yayınevinden yapılan açıklamaya göre, kapsamlı bir albüm çalışması olan kitap, tüm dünyanın kararlı bir devrimci olarak tanıdığı Che’nin iç dünyasına bir yolculuk niteliği taşıyor. İçerdiği röportajlarla ünlü devrimci Che Guevara’yı kendi ağzından tanıma imkanı sunan kitap, onun Latin Amerika seyahatlerinin bir yol haritasını, okuduğu ve sevdiği kitapların, kızdığı ya da sevindiği olayların bir dökümünü barındırıyor. Ailesinin daha önce hiç kimseye açmadığı arşiv, Bülent Kale tarafından Türkçe’ye çevrilen kitapla hayat buluyor. Bellekteki Che adlı kitap Che?nin şu kısa mektubu ile başlıyor:?Havana, 20 Şubat 1964 “Ekonomi Yılı” Sra. Maria Rosario Guevara 36, Rue d’annam.
(Maarif) Casablanka, Fas
Yoldaş,
Ailem İspanya’nın hangi bölgesinden geliyor, gerçekten bilmiyorum. Elbette atalarım çok önce çıktılar oradan, bir ayakları geride kaldı, ötekisi ileride; ama ben onlara ait bilgileri saklamadıysam, bu, durumun gereksizliğindendir.
Yakın akraba olduğumuzu sanmıyorum, ama dünyada gerçekleşen herhangi bir adaletsizlik karşısında eğer siz de öfkeyle titriyorsanız, yoldaşız demektir ve bu çok daha önemlidir.
Devrimci selamlarımla,
“Vatan yahut Ölüm. Kazanacağız.”
Kmtn. Ernesto Che Guevara?

“Victor Casaus’un seçkisi ve önsözüyle yayınlanan Bellekteki Che adlı kitapta daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflar, anılar, günlükler, mektuplar, şiirler, röportajlar ve öyküler yer alıyor.

Mektuplarından birinde yer alan şu kısa ifade, Che’yi daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir: “Benim seyyah evimin hâlâ iki bacağı var ve düşlerimin sınırı yok? En azından kurşunlar son sözü söyleyinceye dek.”

Kurşunlar son sözü vakitsizce söyledi ama Che’nin düşlerinin sınırı daha da genişledi.

Daha 1956 yılında nasıl bir yola, ne gibi düşlere çıktığıyla ilgili bir ipucu veriyordu annesine yazdığı bir mektupta: “Üstelik benim izlediğim, temelde maceracı yolu tekmeleye tekmeleye düzelten bir dizi çıkarıma da ulaşmam gerekti; önce temel işlevlerini tamamlamaya -şeylerin düzenine elinde kalkanla karşı koymak tamamen hayal- ve sonra, eğer değirmenler yüzümü dağıtmazsa, yazmaya karar verdim. Seni tekrar öpüyorum, kesin olmaya direnen bir vedalaşmanın tüm samimiyetiyle. Oğlun”

” Elinde kalkanla karşı koymak, tamamen hayal” Günümüzde, globalistleştirilmeye çalışılan dünyamızda yeniden irdelenmesi gereken bir düşünce gibi gelmiyor mu?

Bellekteki Che, kitabı hazırlayan Victor Casaus’un deyişiyle, Che’nin guevaryan etiğinin de bir araştırması aynı zamanda; bir devrimcinin kendi hayatını da ortaya koyarak, devrimin inşa sürecinde belki de en önemli yeni değer olan devrimci etiği oluşturmasının araştırması bu. Kitapta, Che’nin bu etiğin oluşturulmasında yer alan duygusu, düşüncesi, fikri üretimi, devrimci analizleri, sadakat anlayışı, doğaya olan ilgisi, bireysel duruşu, ötekini derinlemesine tanımak gibi değerleri gösteriliyor okura.

Che için vazgeçilemez iki önemli şey var onun gerçek üretiminde; kalem ve fotoğraf makinesi. En zor ve tehlikeli durumları yaşarken bile bunlardan hiç vazgeçmek istemiyor; iyi ve doğru bakıyor çünkü.

Che Guevara ile hiçbir zaman vedalaşamaz insan. Che Guevara da sonunu çok önceden bilmesine rağmen, devrimle vedalaşmamıştır hiç.

“Hepsini bırakıyorum şimdi, kendimle beraber: Olduğum adamla” diyebilen bir devrimci, vedalaşabilir mi zaten hiç.
Pakize Barışta, 04.06.2008 Taraf Gazetesi

Kitabın Künyesi
Yazar: Kollektif
Çeviren: Bülent Kale
Yayınevi: Everest Yayınları
Baskı Tarihi: Haziran 2008
Sayfa Sayısı: 310

Previous Story

İlkçağ Tarihi – 2 Roma, V. Diakov, S. Kovalev

Next Story

Toynbee Üstüne – Cemal Süreya

Latest from Biyografi Kitapları

Sait Faik’in Dünyası – Afşar Timuçin

Edebiyatımızın yapı taşlarını düşündüğümüzde ilk akla gelen kişilerden biri de Sait Faik’dir. Öykü sanatının bu büyük ustası gerçek bir insancı ve kılı kırk yaran

Deniz Gezmiş’i Anlatan 5 Kitap

Bizim Deniz – Mare Nostrum En uzun koşuysa elbet Türkiye’de de Devrim O, onun en güzel yüz metresini koştu En sekmez luverin namlusundan fırlayarak
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ