Bilim Dilinde Kürtler / Kürt coğrafyasının flora ve faunasına giriş – Edib Polat

“Edib Polat, “Bilim Dilinde Kürtler / Kürt coğrafyasının flora ve faunasına giriş” adlı bu eserde, Kürt coğrafyasındaki bitki ve hayvan türlerini, sadece bu coğrafyaya has olanlarını çok çeşitli kaynaklara başvurarak inceliyor. Ortaya şaşırtıcı bir tablo çıkıyor: Bu topraklara has çok sayıda bitki ve hayvan türü var. Bu türleri ele alan yazar, özgünlüğe kaynaklık eden coğrafik ve iklimsel koşulları da ortaya seriyor. Böylece Kürt coğrafyasının flora ve faunasına ilişkin derli toplu bir eser ortaya çıkarıyor. Yazarın bir giriş saydığı eser, umuyoruz ki bu alandaki araştırmacıları harekete geçirecek, yeni çalışmalarla Kürt flora ve faunası daha zengin ayrıntılarla bilinir olacaktır.
Kürt coğrafyasının flora ve faunası hakkında bilimsel bilgileri bir araya getiren bu önemli çalışmanın en az o kadar değerli bir diğer hizmeti de, bilimi şovenizme alet edenlere karşı açtığı ve haklılığını ispatladığı savaştır. 19. yüzyıldan bu yana, Kürt bölgesinde araştırmalar yapan botanik bilginleri, anavatanı Kürt coğrafyası olan ve sadece bu coğrafyada bulunan çok sayıda bitki ve hayvan türü saptamışlar, Kürtçe adlarıyla ?botanik kütüğüne? kaydetmişlerdir. Ne var ki, Türkiye üniversiteleri, bu bilgileri içeren yabancı kaynakları Türkçeye çevirirken, ?Kürdistan Tilkisi?, ?Kürt Defnesi?? gibi içinde Kürt/Kürdistan geçen ifadeleri atlamışlar veya değiştirmişlerdir. Yani bu hayvan ve bitki türlerini yok saymış, adlarını yadsımışlardır. Edib Polat, bilim adına işlenen bu suçu açığa çıkarmış, teşhir etmiştir. Gelin görün ki, mahkemeler bu suçun peşine düşecek yerde bu çalışmasından dolayı Edib Polat?ı yargılamışlardır. Kitapta bilim adına işlenen suç ve buna karşı mücadele de basındaki yankılarıyla birlikte kitapta yer alıyor. Bu özellikleriyle eser, sadece bilim çevreleri ve bilim meraklılarınca değil, Kürt tarihi ve kültürünü öğrenmek isteyenlerce de ilgi ve şaşkınlıkla okunacak özellikte.”
Tanıtım Yazısı

“1992 yılında “Bilim Dilinde Kürtler ve Kürdistan” adında (Öteki Yay., Ankara) bir araştırma inceleme yaptık. Üç yılı aşan araştırma sonucunda “kurdica, kurdicus, kurdistanica, kurdicum, kurda vs.” sözcüklerle adlandırılan 100’e yakın bitki ve 20’den fazla hayvan isminin bilimsel olarak adlandırılıp, uluslararası literatürde kabul edildiğini tespit ettik. Araştırmamız şu yabancı eserlere dayanıyordu: Türkiye ve Doğu Ege Adaları Florası (P. H. Davis), Doğu Florası (Boissier), Irak Florası (Reichinger) ve İran Florası (Ahmet Parsa).”
Edip Polat
(20/03/2005 tarihli Radikal Gazetesi Radikal 2 Eki)

Kitabın Künyesi
Bilim Dilinde Kürtler / Kürt coğrafyasının flora ve faunasına giriş
Edip Polat,
Evrensel Basım Yayın,
2008
214 sayfa

Edib Polat ?ın Hayatı
1962 Diyarbakır, Bismil doğumludur. 1987 yılında Dicle Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden mezun oldu. Biyoloji öğretmeni olmakla birlikte, mesleğini yapamadı. Halen Diyarbakır Belediyesi DİSKİ’de biyolog olarak çalışmaktadır. Ayrıca Mart 2004’te kurulan Diyarbakır Kürt-PEN Yazarlar Derneği’nin de başkanlığını yürütmektedir. Diyarbakır Gerçeği, Newrozladık Şafakları, Devletsiz Ülkeden İzdüşümler, Sevgilim Sevgisiz Ölüm, “Zinacı”, Ristemê Zal (yayımlanmamış) gibi eserlere imza atan yazarın çevirilerinden bazıları şunlardır: Kör baykuş (Sadık Hidayet), Darbe (Edward Luttwack), Meridyen (Alice Walker), Cesur Yeni Dünya (Aldous Huxley), Günlüğümden Notlar (Maksim Gorki), Cegerxwîn’in Yaşamı ve Şiir Anlayışı (Ordîxanê Celîl)

Bir yorum

  1. Sevgili kardeşim Edip nasılsın? Okuldan ayrıldıktan sonra görüşemedik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir