‘Bıyık’ ve ‘Sakal’ın tarihine yolculuk

Sakal, bıyık ve favoriler… Sakalın tarihçesine bakmaya ne dersiniz? Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan ‘1001 Sakal: Sakalın Kültürel Tarihi’, sakalın sosyal,dini ve kültürel tarihini anlatıyor.

Keçi, çene altı, yuvarlak, dudak altı, favoriler, bıyıklar? Her erkeğin (ve hatta kadının) tercih ettiği farklı sakal türleri var. Kimisi yüzünde olduğunu düşündüğü bir kusuru gizlemek gibi işlevsel iken kimisi ideolojik, kimisi bir altkültüre aidiyeti simgelerken kimisi dini gereklilik. Yüzyıllar boyunca modeli ve anlamları değişse de modası hiç geçmeyen bir olgu sakal bırakmak.

Allan Peterkin antik çağlardan günümüze sakal bırakmanın sosyal, dini ve kültürel anlamını mizahi bir dille inceliyor. Sakal bırakmanın bilinçaltındaki bağlamından döneminin bütün erkeklerini peşinden sürüklemiş ünlülere, adı kötüye çıkmış sakallılardan şekillendirme stratejilerine; efsanelerde, edebiyatta, gey barlarda sakalın ve dolayısıyla tıraşın izini sürüyor, kıl tüy mevzularına dair oldukça bilgilendirici ve eğlenceli bir yaklaşım geliştiriyor.
Allan Peterkin kimdir?
Torontolu doktor ve üniversite profesörü. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik on dört kitabı bulunmaktadır. Makaleleri New Yorker, Wall Street Journal, Publisher?s Weekly gibi önemli dergilerde yayınlanmaktadır. ARS MEDICA: a Journal of Medicine, The Arts and Humanities adlı edebiyat dergisinin de kurucu editörüdür. “1001 Bıyık, Bıyığın Kültürel Tarihi” isimli kitabın yazarıdır. (http://vatankitap.gazetevatan.com/, 05 Şubat 2014)

Kitabın Künyesi
1001 Sakal
(Sakalın Kültürel Tarihi)
Orjinal isim: One Thousand Beards – A Cultural History Of Facial Hair
Allan Peterkin
Sel Yayıncılık / Tarihe Tanıklık Dizisi
Çeviri : Zarife Biliz
İstanbul, 2014
277 s.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir