Çarşı (Bir Başka Taraftarlık) – Sema Tuğçe Dikici

Çarşı Ağaçların kesilmesine karşı, Çarşı, savaşa karşı’, ‘Çarşı, küresel ısınmaya karşı’, ‘Çarşı, nükleer santrallere karşı’, ‘Çarşı, tiyatro yıkımına karşı’, ‘Çarşı, Faili Meçhullere Karşı’, ‘ ‘Çarşı, ırkçılığa karşı’, ‘Çarşı, teröre karşı’, ‘Çarşı, çocuk pornosuna karşı’, ‘Amerikan şahinlerine karşı’, , ‘Çarşı yağlı güreşe karşı’, ‘Çarşı Tekel’in özelleştirilmesine karşı’, ‘Çarşı bombaya karşı’, ‘Çarşı hayvan itlafına karşı’ ‘Çarşı, alayına karşı’…

Çarşı nedir?
Genellikle karşı oldukları üzerinden tarif edilen grubun tarihi ve gelişme dinamiklerine ışık tutmak üzere yapılan bu çalışma, sorunun yanıtını grubun tarihi, politik çizgisi ve başvurduğu simgesel ifade kanalları üzerinden arararamaktadır.
Dikici’ye göre Çarşı her konuda söyleyebilecek sözü olup, her şeye karşı olabilendir.
Tribünlere bir etiket gibi yapıştırılmak istenilen; avarelik, cahillik, ırkçılık ya da saldırganlık gibi sıfatların aksine kıvrak zekânın, olan bitenlerden haberdar olmanın, ‘öteki’nin varlığını kabul edebilmenin kimi zaman görünen yüzüdür. Asilikle harmanlanmış bir sevginin tezahürü olan Çarşı ruhunu yeniden üreten taraftar kitlesini diğer gruplarından farklı kılan nokta, Beşiktaşlı kimlikleriyle çevresel, kültürel, siyasal ve sosyal mesajlar vermeleri, taraf olmaları ve bu bağlamlarda oluşturdukları son derece yaratıcı tepkisel söylemleridir.

Dünden Bugüne Beşiktaş Taraftarı, Kuruluş Nedenleri, Kurucuları ve İsimlendirmenin Anlamı, Tribünlerdeki Çarşı, Desteğin Simgeleri ve Törensel Özellikler, Sloganları, Pankartları ve Tezahüratlarıyla ‘Çarşı’Şarkılarda Çarşı (Marşlar, Besteler), Tribün Liderliği, Amigoluk Kavramı ve Tribün Hiyerarşisi, Çarşı ve Toplumsal Olaylara Yaklaşım, Çarşı Bir Taraftar Grubu mu? Sivil Toplum Örgütü mü? Diğer Taraftar Oluşumlarının Toplumsal Olaylara Bakışları ile Çarşı’nın Karşılaştırılması, Çarşı Neye Karşı? Çarşı ve Sol, Çarşı ve Anarşizm, Çarşı ve Tribün Olayları, Kimler Çarşı’ya Dahil Olabilir?
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Çarşı
(Bir Başka Taraftarlık)
Sema Tuğçe Dikici
Dipnot Yayınları / Memleket Halleri Dizisi
Ankara, 2013, 3. Basım
192 s.

Previous Story

Dostoyevski’nin çocuğunu kaybedişi. “Onu bir daha hiç görmeyeceğimi düşünemiyorum.”

Next Story

“Bu çocuklar Robin Hood’a benzer, bu çocuklar Che Guevera gibidir” diyorlar onlar için. Çünkü çArşı hep vicdanın yanında, özgürlüğün peşinde…

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ