Cemil Kavukçu, edebiyatın hayatına ve hayata bakışına neler kattığını açıklıyor

cemil-kavukcuEdebiyatla çok uzun yıllarınız geçti. Bunca yıl edebiyat, hayatınızda olmasaydı neler eksilirdi? Edebiyat neler kattı hayatınıza ve hayata bakışınıza?

Cemil Kavukçu: İlk öykü kitabım Pazar Güneşi 1983 yılında yayımlandı. Aynı adlı öykümün dergide yayımlanış tarihi ise 1981. İlk öykümün yayımlanmasından 31, kitabımın çıkmasının üzerinden ise 29 yıl geçmiş. Bu süre içinde, ya da bu süreyi hazırlayan dönemde yazma gereksinimi duymasaydım, içimdeki yazarla bir biçimde tanışmasaydım yaşamımda herhangi bir eksiklik duymazdım.Hayatınızda olmayan şeylerin boşluğunu da hissedemezsiniz. Ama boşluğun varlığını duyuyorsanız onu doldurmak için arayışa girersiniz. Yaşamın estetiğini kavramakla ilgili bunlar. Okumak da bu estetik algılayışın temeli bana göre.Yazamasaydım, aynı süreklilikte kitap okur muydum, onu da bilemem. Sonuçta yazmakla okumak at başı gidiyor. Yazmak için gereken bütün güç okunarak sağlanıyor. İlk gençlik yıllarımda beni resme yönelten bir gereksinim miydi, güç müydü bilmiyorum; belki de ikisi birden beni edebiyata kavuşturdu. Edebiyat, yaşamımda kendimi yalnız hissetmeyeceğim güçlü bir sığınak armağan etti.Yazdıklarımı hiç tanımadığım birilerinin okuyor olduğunu bilmem yetiyor bana.

Ümran Avcı – haberturk.com
Cemil Kavukçu ile yapılan söyleşiden bir bölüm
(28 Kasım 2012)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Gülten Dayıoğlu ‘nun günlük yazma süreci

Next Story

Sinek Destanı – Mehmet Ercan

Latest from Biyografiler

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van
Go toTop