Clara Zetkin / Adanmış Bir Ömür (1.Kitap) – Luise Dornemann

8 Mart?ın Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması, Clara Zetkin ‘in önerisiyle 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda kabul edilir. Bu tarihin seçilmesi elbetteki tesadüf değildir. 8 Mart 1857?de, New York?lu 40 bin kadın dokuma işçisi 12-14 saati bulan çalışma saatlerine karşı, 8 saatlik işgünü talebiyle kitlesel bir biçimde greve gitmiştir. Bu grev Amerikan yönetimi tarafından kanlı bir şekilde bastırılmış ve 129 dokuma işçisi kadın katledilmiştir. ?8 Mart 1857? eylemi, kadınların tarihteki ilk kitlesel grevi olarak yerini almıştır.
Bu kitap, kendisini kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesine adayan Clara Zetkin ‘in yaşamını sunuyor.

Tanıtım Yazısı
“Ossip Zetkin, o güne dek günlerini devrimci yaşamın getirdiği zor koşullarda geçirmişti ve bu yaşamda aşka ve kişisel mutluluğa yer yoktu. Fakat şimdi, Clara’yı tanıyınca, uzun zamandan beri bastırmış olduğu düşünceleri yeniden uyanışa geçiyordu. Hayatını ve kavganı benimle paylaşır mısın? Bu soruyu ona ne kadar çok sormak istediyse de yaşadığı koşullar onu engelliyordu. Vatansızdı, aranıyordu ve yoksuldu, devrim için yaşıyodu. İşçi sınıfına henüz girmeye çalışan bir Alman burjuva kızını nasıl kendine bağlardı? Böylece duygularına gem vuruyor ve onun sadece arkadaşı ve öğretmeni olmakla yetiniyordu. Burjuva hayatından devrimci işçi sınıfına giden o zor yolda ona yardımcı olmaya çalışıyordu. Aralarında, tıpkı o dönemlerde Rus devrimcileri arasında sıkça rastlanan o çok güzel düşünsel arkadaşlıklardan biri gelişiyordu. Clara onun işçi ve öğrenci arkadaşlarıyla tanışıyordu.
Clara’yı ustasının yanına, marangoz Mosermann’a götürmüştü. Bu tanışma, Clara için çok değerliydi. Mosermann; yaşlı, tecrübeli bir yoldaştı. Leipzig’de Partinin önde gelen elemanlarındandı ve üstelik tanıştığı ilk sosyal demokrat partizandı. Sağlam sınıf bilinci, sakinliği, toplum, doğa ve politik olaylar hakkındaki çözümlemeleri, onu derinden etkiliyordu. Onun, içinde bulundukları bu zor koşullarda yoldaşları nasıl kararlılıkla yönlendirdiğini, hepsinin yaşadıkları tüm takiplere rağmen zaferlerinden nasıl da emin olduklarını hayranlık ve saygıyla izliyordu. Ossip’le Mosermann’ın evine severek gidiyordu oradan her ayrılışında da kendini daha güçlü ve umutlu hissediyordu.
Clara, işçi sınıfını tanımaya ve sevmeye böylelikle başlamıştı.

Kitabın Künyesi
Clara Zetkin 1 / Adanmış Bir Ömür
Luise Dornemann
Ceylan Yayınları / Biyografi Dizisi
Baskı Tarihi: 2000
192 sayfa

Clara Zetkin ‘in Hayatı
Kızlık soyadı Eissner (5 Temmuz 1857 – 20 Haziran 1933) devrimci sosyalist Alman politikacısı ve kadın hakları savunucusu.
1917`ye kadar Almanya Sosyal Demokrat Partisi`nde aktif olarak çalıştı, daha sonra Almanya Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi`ne (USDP) katıldı ve Spartakusbund’un kurucuları arasında yer aldı, bu birlik 1919`da Almanya Komünist Partisi (KDP) oldu. 1920`den 1933`e kadar Reichstag`da partisini temsil etti.

Yaşamı
Zetkin, Saksonya eyâleti`nde dünyaya geldi. Öğretmenlik eğitimi aldı, 1874`ten itibaren Almanya`daki kadın hareketi ve işçi hareketi ile ilişki içerisinde bulunmaya başladı. 1878`de Almanya Sosyalist İşçi Partisi`ne (SAP) katıldı.
Bismarck`ın 1878`de sosyalist hareketi yasaklaması üzerine, 1882`de Zürih`e, daha sonra Paris`e sürgüne gitti. Clara Eissner, 1889`da ölen sevgilisi Ossip Zetkin`inin (çiftin iki erkek çocuğu bulunuyordu) soyadını edindi. 1899`da bir kere daha evlendi ve 1928`e kadar 19 yıl evli kaldı.
Clara Zetkin, SPD`den de yakın arkadaşı Rosa Luxemburg ile birlikte devrimci radikal solun önde gelen isimleri arasında yer aldı. Revizyonizm tartışmasında Luxemburg ile birlikte Eduard Bernstein`i eleştirdi.
Zetkin kadınların oy hakkı ve fırsat eşitliği gibi konularda kadın politikasına da eğildi. Sosyal-demokrat kadın hareketini geliştirmeye çalıştı, 1891`den 1917`ye kadar SDP`nin kadın gazetesi Die Gleichheit`in editörlüğünü yaptı. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Clara Zetkin, I. Dünya Savaşı sırasında Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg ve diğer etkili SDP politikacılarıyla birlikte partinin Burgfrieden politikasına, savaş döneminde grev yapılmayacağına ve hükümetin ve savaşın eleştirilmeyeceğine dair geçici bir barış anlaşması denebilir, karşı çıktı. Savaş karşıtı görüşlerinden dolayı defalarca tutuklandı, gene de Berlin`de 1915 yılında savaş karşıtı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansını düzenledi.
Ocak 1919`da Almanya Komünist Partisi kuruldu. Zetkin partiyi 1920-1933 arası Reichstag da temsil etti. Lenin`le 1920`de “Kadın Sorunu” üzerine bir görüşme gerçekleştirdi. 1924`de kadar KDP`nın merkez ofis üyesi, 1927`den 1929`a kadar partinin merkes komitesi üyesi oldu. 1921`den 1933`e kadar Komintern`in idari komitesinde yer aldı. Ağustos 1932`de kıdeminden dolayı başkanı olduğu Reichstag`da Nasyonal Sosyalizm ile savaşılması gerektiği çağrısında bulundu.
Adolf Hitler`in Almanya Komünist Partisi`ni Reichstag yangınından sonra yasaklamasıyla Zetkin ömrünün son zamanlarını Sovyetler Birliği`nde sürgünde geçirdi, 1933`te Moskova`da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti ve burada defnedildi.Birleşene kadar Doğu Almanya`nın on mark banknotlarının üstünde fotoğrafı yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir