23 Nisan’ın “çocuk” gelin oranı yüzde 50’den fazla…

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikyatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Remzi Oto, Türkiye ortalaması kabul edilen her 3 evlilikten birinin çocuk yaşta yapılan evlilik olduğunu belirterek, bunun bölgedeki oranının ise yüzde 50’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Oto, ?Çocuk yaşta evlendirilenler, gelin olarak gittikleri evde

gelin olmaktan çok, mevsimlik işçi olarak çalıştırılan, cinsel, ekonomik anlamda hizmet eden bireyler haline dönüşüyor? dedi. Prof. Dr. Oto, evlendirilenlerin tüm yaşamları boyu sosyal, ekonomik, cinsel açıdan büyük mağduriyet yaşadığını belirtti.

Prof. Dr. Oto, şöyle devam etti: ?Genel olarak Türkiye?de her 3 evlilikten birinin çocuk yaşta yapılıyor. Bu oran Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nde özellikle yoksul kesimlerde daha fazla. Çocuk gelin sorunu bütün yaşam boyunca travmatik bir durum yaratıyor. En başta çocuk rızası olmadan cinsel istismara maruz bırakılıyor. Gittiği aile içerisinde şiddet görüyor.? Oto, ayrıca çocuk yaştaki damatların ikinci evlilik yapma düşüncesinde olduklarını ve bunun eşleri mağdur ettiğini ifade etti.

İSTATİSTİK KURUMU VERİLERİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2013 yılı İstatistikleriyle çocuk verilerini yayımladığı bildiri de ise çocuk gelinler ile ilgi şu bölüm yer aldı:

Çocuk yaşta resmi nikahla evlendirilen kızların oranı 2013 yılında yüzde 3 oldu. Çocuk yaşta resmi nikahla evlendirilen bu kızların (16-17 yaş grubu) 2013 yılında yüzde 69.9?u kendisinden 6 ve daha büyük yaşta bir erkek ile evlendi. Çocuk gelinlerin yüzde 15.2?sinin ise eşi ile arasındaki yaş farkının 11 ve daha yukarı yaş olduğu görüldü. Akdeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu Bölgelerinde ise bu oran yaklaşık olarak yüzde 20 oldu. Yani 18 yaş altında evlenen her 5 kız çocuğundan birinin eşi ile arasındaki yaş farkının 11 yaştan fazla olduğu görüldü.
(22 Nisan 2014, yurtgazetesi.com.tr)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir