Çöp Ekonomisi (Ya Da Atık “Dedikleri”) – İsmail Kılınç

İsmail Kılınç ?Çöp Ekonomisi?nde, modern kapitalist tüketimin vardığı aşırı boyutu çöpler ya da daha kibar adıyla ?atıklar? üzerinden izliyor. Kitap, büyük sanayi kuruluşlarının, bugünkü dünyada çöpü nasıl dev bir sektör haline getirdiğini ortaya koymasıyla dikkat çekiyor diyebiliriz. Kılınç, tüketim çılgınlıkları ve büyük işletmeleri nedeniyle dünyayı en çok kirleten zenginlerin, ?geri dönüşüm?, ?kazanım? adı altında ucuz hammade, dolayısıyla yüksek kâr peşinde olduğunu gözler önüne seriyor. Kitapta, çöplerin türlerinden çöp işletmeciliğine, çöp ekonomisinden Türkiye?de çöp olgusuna kadar birçok konu yer alıyor.

Tanıtım Yazısı
Çöp, bugünkü dünyamızda yeni ve dev bir ekonomik sektör oluşturmuştur.

İçerdiği ekonomik değer nedeniyle büyük kârlılıklar yaratan çöp, artık atık olarak adlandırılmaktadır. Atık ve geri dönüşüm kavramları günlük hayatımızın vazgeçilmez kavramları arasına dâhil olmuştur. Attığımız her adımda bir “geri kazanım” ve “geri dönüşüm” reklâmına/afişine rastlamak mümkündür. Bu afişler bizi, yani sıradan çöp üreticilerini geri dönüşüme katkı yaparak “sulak alanları, ormanları ve hattâ bir ağacı kurtarmaya” çağırmaktadır. Oysa, sanayi çöpleriyle kıyaslandığında, evsel çöplerin -sıradan çöp üreticilerinin- dünyayı kirletme oranı milyarda bir bile değildir.

Sıradan insanlara çağrı yapanlar ise kâr ve rekabetle beslenen büyük sanayi kuruluşlarının kurduğu ya da desteklediği vakıflar/kuruluşlardır. Yani aslında, hem evlerindeki tüketim çılgınlığı hem de işletmelerinin faaliyetleri nedeniyle dünyayı en çok kirletenlerdir. Geri dönüşüm/kazanım adına konuşanlar ve kampanyalar düzenleyenler aslında ucuz hammadde, dolayısıyla yüksek kâr peşindedirler. Çünkü, “kârlı geri dönüşüm sektörü”ndeki en makbul maddeler kâğıt, cam, plastik, metaller vb. gibi zahmetsizce yeniden satılabilecek olan ürüne dönüştürülebilen maddelerdir.

Geri dönüşümden en çok bahsedenler, bugün dev ve kârlı bir sektöre dönüşmüş olan “Çöp Ekonomisi”ni de yaratmışlardır. Zamanımızda 4X4 “jeep”inden indikten hemen sonra, yüzsüzce çevrenin ve doğanın kirletilmesinden, geri dönüşümden, yeşil teknolojiden, sürdürülebilir bir ekolojiden bahsedenlere sıkça rastlıyoruz. Sürdürülebilir ekoloji denilen “şey” ise mevcut kâr oranlarının sürdürülmesinden ve korunmasından başka bir şey değildir.

Bu kitap, “atık ve geri dönüşüm kavramları günlük hayatımıza ne nasıl ve ne zaman dâhil oldu? Bu kavramlar ne işe yarıyor? Peki, geri dönüşüm kazanım süreçleri gezegenimizin örtüsü olan doğal hayata ya da yoksullara yararlı olabilecek mi?” Sorularına cevap arıyor.

Kitabın Künyesi
Çöp Ekonomisi
(Ya Da Atık “Dedikleri”)
İsmail Kılınç
Epos Yayınları
Ankara, Mart 2012, 1. Basım
133 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir