Dersim’den Tunceli’ye 38 Katliamı Tanıklıkları – Hasan Demir

Dersim 1938 de yaşanan katliam son yıllarda daha fazla bilinir ve tartışılır oldu… Beraberinde 38 katliamı üzerine daha fazla kitap yayınlanmaya başladı. Belge ve arşivler kısmı de olsa gün yüzüne çıkmaya başladı. Ama olayın resmi arşiv ve belgeleri halan bir devlet sırrı olarak saklanmya devam ediyor..
Hasan Demir bugüne kadar yapılmış Dersim 38 çalışmalarından çok farklı bir çalışma ile karşımız çıkıyor…
Yazar 1960-70 yıllarda Dersim 38 olayını yaşayanlar ve olayda öne çıkan şahıslarla birebir görüşerek, birinci ağızdan bilgi veriyor..Tartışılan birçok konuya açıklık getiriyor… Aynı zamanda Dersim 38 ve Seyit Rıza ile ilgili kanıksanan birçok bilginin de yeniden tartışılmasını sağlıyor.. Dersim kıyımı üzerine yeniden ve daha sağlıklı bilgilerle değerlendirmemizi sağlayacak farklı ve özgün bir çalışma sunuyor…
(Tanıtım Bülteninden)

Tanıkları Dersim Katliamını Anlatıyor – Özlem Sevinç Özel
(16.08.2011, http://bianet.org)
Hasan Demir imzası taşıyan “Dersim’den Tunceli’ye 38 Katliamı Tanıklıkları” isimli kitap o günlerde yaşananları, bizzat yaşayanların ağzından anlatarak gün yüzüne çıkarıyor.
Dersim’deki aşiretler ve devlet arasında yaşanan ve geçmişi çok eskilere dayanan gerginlik 1938’de katliama dönüştü. Hükümetin Dersim’e düzenlediği harekât sonucu, binlerce sivil ölürken binlercesi de sürgün edildi. Dersim olaylarında idam edilen altı kişiden biri olan Alevi-Kürt aşiret lideri Seyit Rıza, Dersim Katliamı’nın simgesi haline geldi. Bu olaylar yaşanırken hükümetin basına uyguladığı baskılar nedeniyle pek çok olay deyim yerindeyse kapalı kapılar ardında yaşandı. Ve yaşadığı bütün acı olayları hızla unutma kararlılığı gösteren bizler Dersim’de yaşananları da tıpkı diğer pek çok olayda olduğu gibi aynı hızla unuttuk.
1938’de Dersim’de yaşananlarla ilgili olarak pek çok şey söylendi, pek çok iddia ortaya atıldı ve bunların yanı sıra pek çok soru da yanıtsız kaldı.
Dersim olaylarının iç yüzünü öğrenmek isteyenler sadece duydukları ile yetinmek zorunda kaldılar. Bir de seçim zamanlarında birbirlerinden oy çalabilmek için bu meseleyi dillerine pelesenk eden siyasilerin ezberlenmiş cümleleriyle…
Şimdilerde geçmişe oranla çok daha rahat konuşulup tartışılabiliyor o günlerde yaşananlar. Hala pek çok soru cevaplanmamış olsa da o günleri kitaplardan okuyabiliyoruz artık. 1938’de Dersim’de yaşanan katliamı anlatan son kitap Belge Yayınları’ndan çıktı.
Hasan Demir imzası taşıyan “Dersim’den Tunceli’ye 38 Katliamı Tanıklıkları” isimli kitap o günlerde yaşananları, bizzat yaşayanların ağzından anlatarak gün yüzüne çıkarıyor. O günlere dair, hala pek çok bilinmeyen olsa da, pek çok kişi tarafından kabullenilmiş olan olayların yeniden tartışılmasına olanak tanıyor bu kitap. Belki bu defa hızla unutmak ya da yaşanmamış saymak yerine biraz özümseyerek okuruz diye.

Kitabın Künyesi
Dersim’den Tunceli’ye 38 Katliamı Tanıklıkları
Hasan Demir
Belge Yayınları / İnceleme Dizisi
İstanbul, Ağustos 2011, 1. Basım
232 sayfa

1 Comment

  1. İstanbul-Beylikdüzü’nde komşum dersimli.babası ile beni tanıştırırken “dersim kürtçesi ile konuşur” diye tanıştırdı.sormaya fırsat bulamadım “bu dersim kürtçesi nedir” diye.bana anlatan olabilir mi acaba bu dersim kürtçesini.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Yazarların Markalaşma Serüveni ve Kokuşmanın Olağanlaştırılması – Berivan Kaya

Next Story

Tek Gördüğünüz Meşin Yuvarlaksa? – Osman Bulugil

Latest from Alevilik

Anadolu Aleviliği, Esat Korkmaz

Esat Korkmaz, “Anadolu Aleviliği”nde, bu inancın felsefesini, öğretisini ve erkânını anlatıyor. Korkmaz, Anadolu Aleviliğinin, ?bilge? olarak tanımladığı erenlerin felsefesi olduğunu söylüyor ve bu anlamda,
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ