Günümüz kapitalizmini anlamada Marx ne kadar önemliyse, diyalektik de Marx’ı anlamada o kadar önemlidir. Diyalektiğin Dansı’nda Marx’ın yönteminin analitik yapısını açıkça ortaya seren Bertell Ollman, bu kez Diyalektik Soruşturmalar’da temel toplumsal sorunlar karşısında diyalektiğin nasıl işler kılınabileceğini tartışıyor. Kitap bir yandan Marx’ın teorisinin ve yönteminin temel öğelerinin hem sade hem de derinlikli bir çözümlemesini yürütürken, diğer yandan bu teori ve yöntem üzerinden, üniversite, devlet, sınıf, ideoloji, ütopya, cinsellik ve hatta basketbol gibi başlıkları günümüz kapitalizmi ve gelecekteki sosyalizm tahayyülü ile ilişkili biçimde inceliyor.
Kitabı özgün kılan şey bir yanıyla diyalektiğe “yeni başlayanlar” için bir el kitabı diğer yanıyla da Marksizm üzerine daha derin tartışmalar için bir rehber olma özelliğini taşıması.

Bertell Ollman’ın Türkiyeli okurlar için yeniden düzenlediği ve güncellediği Diyalektik Soruşturmalar yazarın yayınevimiz tarafından yayınlanan bir diğer eseri olan Diyalektiğin Dansı’nda tarif edilen “figürleri” pratik hayatın çeşitli başlıklarında “prova” ediyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Diyalektik Soruşturmalar
Orjinal isim: Dialectical Investigations
Bertell Ollman
Yordam Kitap / Kuram / Felsefe Dizisi
Çeviri : Cenk Saraçoğlu
İstanbul, Kasım 2011, 1. Basım
320 sayfa

Prof. Bertell Ollman Hakkında Bilgi
New York Üniversitesi siyaset bilimi profesörlerinden Bertell Ollman aynı üniversitede diyalektik yöntem ve sosyalist teori üzerine dersler veriyor.

Yabancılaşma: Marx’ın Kapitalist Toplumdaki İnsan Anlayışı (1978), Toplumsal ve Cinsel Devrim (1978), Diyalektik Soruşturmalar (1993), Pazar Sosyalizmi: Sosyalistler Arasındaki Tartışmalar (1998) isimli kitaplarıyla ve pek çok önemli makalesiyle tanınan Ollman aynı zamanda Sınıf Mücadelesi isimli masaüstü oyunun da yaratıcısıdır.

Yıllardır üniversitelerde akademik özgürlük mücadelesi veren ve Amerikan Siyaset Bilimi Vakfı tarafından pek çok ödüle layık görülen yazar, 2003’te tamamladığı ve yayınevimiz tarafından Türkçe’ye çevrilip yayınlanan Diyalektiğin Dansı isimli kitapla, kendisinin de ifade ettiği üzere, en olgun ve en yetkin çalışmasını ortaya koydu.

Previous Story

Bitmeyen Yolculuk / Oğuzhan Müftüoğlu Kitabı – Adnan Bostancıoğlu

Next Story

Celal İlhan

Latest from Bertell Ollman

Meta Fetişizmi

META FETİŞİZMİ I “Meta fetişizmi”, bir kez mübadeleye girdikten sonra insanların emeğin ürünlerini nasıl yanlış kavradıklarını anlatır. Bu yanlış kavrayış, değer formlarına yaşadığımız dram

Kapitalistin Yabancılaşması

KAPİTALİSTİN YABANCILAŞMASI Şu ana kadar yabancılaşma sanki öncelikle işçi sınıfına ait bir olguymuş gibi tartışıldı. Ancak, yabancılaşma insanlar ile canlı ve cansız doğa arasındaki
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ