Çağdaş edebiyatımızın büyük ustası Rıfat Ilgaz, Dördüncü Bölük’te de hayatın içinden öyküleriyle bizlerle. Gençliğinin en kayıtsız ve unutulmaz günlerini geçirdiği ve “rütbeler üstü bir çavuş” olarak askerliğini yaptığı bu bölükteki sıra dışı anılarının yanı sıra, Ilgaz’ın mizah anlayışına uygun parça parça bağımsız öyküleri de yer alıyor.

Kitapta “Kongreler” başlığı altındaki diğer öyküleri ise, Süt Verenler Cemiyeti, Yemek Pişirenler Cemiyeti, Yüzyıl Yaşayanlar Cemiyeti gibi aslında var olmayan, ilginç cemiyetlerin ve meslek örgütlerinin düzenledikleri kongrelerde yaşananları anlattığı birer toplumsal taşlama niteliğinde.

Ustanın her eserinde olduğu gibi, Dördüncü Bölük’te de en sıkıntılı zamanlarında dahi neşesini, soğukkanlılığını, yoksunluklar ve olanaksızlıklar içinde, zekâsını, hızını, yaratıcılığını, gücünü yitirmeyen insan halleri, yazarın keskin mizahıyla örülü kendine özgü örnekler olarak öne çıkıyor.
(İş Bankası Kültür Yayınları Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Dördüncü Bölük
Rıfat Ilgaz
İş Bankası Kültür Yayınları / Türk Edebiyatı
İstanbul, Mart 2012,
164 s.

Çınar Yayınları Tanıtım Yazısı
Usta mizahçı Rıfat Ilgaz güçlü kalemiyle askerlik anılarını anlatıyor.
“Dördüncü bölük” katırları, yedekçileri, tüfek çavuşları, erleriyle bir ağır makinalı tüfek bölüğüdür. Rıfat Ilgaz “rütbeler üstü bir çavuş olarak” askerliğini Dördüncü Bölük’te yapmış, gençliğinin, en başarılı en kayıtsız ve unutulmaz günlerini bu bölükte geçirmiştir. “Dördüncü Bölük”, en sıkışık zamanlarda neşesini, soğukkanlılığını, yoksunluklar ve olanaksızlıklar içinde, yorgun, uykusuz, efkarlı zamanlarında bile zekasını, hızını, yaratıcılığını, gücünü yitirmeyen becerikli, yürekli, soğukkanlı Mehmetçiğin mizah yapıtıdır. “Dördüncü Bölük”, Rıfat Ilgaz’ın mizah anlayışına uygun parça parça bağımsız öykülerden oluşmuştur. En üzüntülü zamanımızda bile zevkle okuyup üzüntünüzü kahkahaya çevirebileceğimiz bir mizah eseridir.
 ” Dördüncü Bölük ” size postalı, tayını, palaskaya, matarayı ve en önemlisi karavanayı tanıtacak, sevdirecektir.

Previous Story

Bu Bir Çağrıdır – Yaşar Kemal

Next Story

Ben Şapkamı Çıkarmam – Doğan Soydan

Latest from Mizah

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ