Dünya dillerinin yüzde 57’sinde cinsiyet içeren zamirler yok

Dillerin taşıdığı cinsiyetli kelimeler uzun yıllardır tartışılıyor. Kimi kelimelerin cinsiyetçi saiklerle türetildiği ifade edilirken, kimi kelimeler doğrudan bir cinsiyeti işaret ediyor. Dünya dillerinin yüzde 57’sinde ise cinsiyet içeren zamirler yok.

Dillerin taşıdığı cinsiyetli kelimeler uzun yıllardır tartışılıyor. Kimi kelimelerin cinsiyetçi saiklerle türetildiği ifade edilirken, kimi kelimeler doğrudan bir cinsiyeti işaret ediyor. Öte yandan, dünya dillerinin yüzde 57’sinde cinsiyet içeren zamirler yok.

Aşağıdaki etkileşimli haritaya Dünya Dil Yapıları Atlası’ndan* erişilebiliyor. Ayrıntılı olmasına karşın o kadar da kapsamlı olmayan bir dünya dilleri koleksiyonu bu. Her bir nokta, bir dili temsil ediyor. Beyaz noktalar, cinsiyet bilgisi içeren zamirlerin bulunmadığı dilleri gösteriyor. Örneğin, İngilizce’deki gibi “he” ya da “she” yok. Bu dillerde yalnızca, “kişi” (veya “o”) anlamına gelen, cinsiyet bilgisi içermeyen bir kelime bulunuyor.

Renkli noktalarsa cinsiyet bilgisi içeren zamirlere sahip dilleri gösterse de aşağıda da belirtildiği üzere bu zamirlerin de çeşitleri var. Şemada gösterilen dillerin büyük bir kısmında (%57’sinin) cinsiyet belirten zamirlerin kullanılmadığını görüyoruz.

Mavi yuvarlak noktalar (18 adet); 1., 2. ve 3. şahısların
Kırmızı yuvarlak noktalar(42 adet); 3. tekil ve çoğul şahısların
Pembe yuvarlak noktalar(61 adet); 3.tekil şahsın
Mavi kare noktalar(2 adet); 1. ve 2. şahısların
Pembe kare noktalar(1 adet); 3. çoğul şahsın
beyaz yuvarlak noktalar ise(254 adet); hiçbir zamirin cinsiyet belirlenimi almadığı dilleri ifade ediyor.

Bu etkileşimli haritaya internet sitesinden ulaşılabiliyor. Harita üzerindeki noktalara tıklayıp daha fazla bilgiye erişmek için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

*Çeviri: Ezgi Acar

(http://haber.sol.org.tr/, 15 Ekim 2014)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Franz Kafka’nın hayatta iken yayımlanan Ceza Sömürgesi kitabının ilk baskılarının kapak fotoğrafları

Next Story

Roman, Film, Müzik ve Livaneli

Latest from Sosyoloji

Go toTop