Edip Cansever’in çocukluk yıllarının geçtiği Saraçhanebaşı’nda, Nigar hanım adında ve evinde birçok kedi besleyen bir komşuları vardır. Nigar hanım eşi ve iki erkek kardeşiyle yaşar. Kardeşlerden biri sonradan Cansever’in Kumkapı Ortaokulu’nda velisi olan Kenan Tanpınar, öteki de Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Küçük Edip’in unutamadığı bir şey komşu evin odalarından birinin kitaplarla dolu olmasıdır. Cansever’in Ahmet Hamdi’yle tanışıklığı bu komşuluktandır.

Tanpınar 194o’lı yıllarda, bir çeşit pansiyon olan Narmanlı Yurdu’nda kalmaktadır.

“Bir gün … Evet, bir gün Tanpınar şiirlerimi görmek istiyor. 17-18 yaşlarımdayım. Tünel’deki Narmanlı Yurdu’na gidiyorum. Bana kocaman bir çay fincanıyla kahve sunuyor. Gene kocaman masasına oturup gözlüğünü taktıktan sonra, hiçbir bıkma belirtisi göstermeden bütün şiirlerimi okuyor. Okuması bittikten sonra başını kaldırıp (iyice aklımda) ilk cümlesini söylüyor: ‘Bu şiirler çok güzel, hepsi de güzel. Ama hiçbiri şiir değil!’ Tabii bu yargı iyiden iyiye yadırgatıyor beni, yine de anlamış görünerek çıkıyorum dışarı.”

Cansever oradan ayrılmadan önce Tanpınar şiirle ilgili başka sorular sorar, ortaya birçok resim serer, resme nasıl bakılması gerektiğini anlatır, Cansever’e resme önem vermesini söyler. Valery’den, müzikten söz eder. Ahmet Hamdi’nin pansiyonundan çıkan Cansever hemen oradaki Haşet Kitabevi’ne gider.

“Bir sürü resim aldım, Valery’nin Melange’ını aldım.” 
Fransızca çalışmaya başlar. Bir gün Fransızca öğretmenine Valery okumayı ve çevirmeyi önerir. Ama öğretmen bir türlü çeviremez Valery’yi. “Hoca çeviremezse ben nasıl çevirirdim ilerde?” deyip bu işten vazgeçer. Cansever “güzel ama şiir değil” sözüne mim koyar. Bir anlamda da bozguna uğramıştır. Ama genç yaşına rağ­men, Ahmet Hamdi’yi yerli yerine koymasını da bilir.
“Şu kadarını eklemek isterim ki, sonraları kitaplarını okumam bir yana, Türkiye’nin en kültürlü sanatçılarından biriyle karşı­laştığımı daha o gün anlıyorum.”

Kaynak: A’dan Z’ye Edip Cansever Eray Canberk (haz.) YKY

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Anton Çehov: “Hayat amma da değişiyor, insan ne kadar da aldanıyor.”

Next Story

Ece Temelkuran: “Benim anayurdum dilim” (Söyleşi: Elif Şahin Hamidi)

Latest from Ahmet Hamdi Tanpınar

“Coğrafya kaderdir” sözü kime aittir?

Coğrafya kaderdir, yaşanılan coğrafi alanın ve iktisadi durumun insan refahı üzerine etkilerini betimleyen, genellikle olumsuz anlamda kullanılan bir söylemdir. Türk dilinde yaygın olarak kullanılırken
Go toTop