Eleştirel Pedagoji Söyleşileri – David Harvey, Henry A. Giroux, Michael Apple, Paulo Freire, Peter McLaren

Ben her zaman eğitimciyi, yalnızca öğrencilerin gördüğü eğitimin kalitesini arttırması açısından değil, aynı zamanda da demokratik toplumun temelini oluşturan muhalefetin kamusal zenginliği olarak gördüm.
-Henry A. Giroux-

Vatandaş bugün ülkenin bütününde basit bir tüketiciden ibaret sayılmaktadır. Dünya da kocaman bir süpermarket olarak görülmektedir. Günümüz ABD’sinde nasıl herşey alınır satılır kılınıyorsa; okullar ve hatta öğrenciler de -herşeyi almaya hazır müşteriler gibi görülerek – okullarda kendi ürünlerini satmaya çalışan patronlara satılmaktadırlar ve birer metaya dönüştürülmektedir.
-Michael Apple-

Devrimci eleştirel pedagojinin radikal eğitimcilerin önüne koyduğu en ciddi hedef, kapitalizme karşı sosyalist bir yapı ve alternatifin yaratılması/keşfi sürecine kitlelerle beraber angaje olmaktır. Ancak elde eleştirel bir klavuz ve de emek/sermaye ilişkisini en kılcal damarlarına açımlayacak çözümleyici bir şema olmaksızın eleştirel pedagoji kitleselleştirilmiş ve insancıllaştırılmış bir eğitsel formasyon olmanın ötesine geçemez.
-Peter McLaren-

Öğretmenler üzerinden gidersek, sadece okulda değil hayatın farklı farklı pek çok alanında risk alabiliyor olmamız çok iyi bir şeydir. “Risk” diyorum çünkü bu eylem dediğimiz şeyin yok sayılamayacak denli somut bir unsurudur. Korkunuza egemen olmadan, hiçbir risk alamazsınız. Risk almadığınız durumda da hiçbir şey yaratmanız mümkün değildir. Yine ben kendim için de risk almadan varolabilmek gibi bir olasılıkdüşünemiyorum.
-Paulo Freire-

Akademi giderek artan biçimde her yönden neoliberal baskı politikalarına maruz kalan ve sürekli göz hapsinde tutulan “şüpheli” bir kurum. Yine neoliberal fikirlerin yaygınlaşıp, kökleştiği alanların başında da akademi geliyor. Akademi içinde mümkün olabildiğince örgütlenmek başta olmak üzere, akademinin neoliberalleştirilmesine direnmek adına payıma düşen her şeyi yapmaya çalışıyorum.
-David Harvey-
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Eleştirel Pedagoji Söyleşileri,
David Harvey, Henry A. Giroux, Michael Apple, Paulo Freire, Peter McLaren,
Kalkedon Yayıncılık / Eğitim ve Kültür Dizisi
Çeviri : Eylem Çağdaş Babaoğlu
İstanbul, 2009, 1. Basım
224 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir