Emil Michel Cioran: İnsanı allak bullak eden ruhun karanlıklarından 21 olağanüstü aforizma

Emil Michel Cioran20. yüzyılın en önemli Rumen yazar ve düşünürlerinden biri Emil Michel Cioran. Bükreş Üniversitesi’nde felsefe eğitimi almıştır. Berlin’de master yaptıktan sonra Paris – Sorbonne Üniversitesi’ne doktora eğitimine gitmiş, ancak tezini yazmak yerine bisiklet ile Fransa’yı gezmeyi tercih etmiş ve eğitimini yarım bırakmıştır.

Aşk, intihar, delilik, şiir, Shakespeare, Dostoyevski, Bach ile tiranlar ve ütopyalar özel ilgi alanları olmuştur. İlk eseri henüz 22 yaşında yazdığı “Ümitsizliğin Doruklarında”dır. İlk yapıtlarından sonra Rumenceyi bırakıp Fransızca yazmaya başlamıştır. Fransa’ya gittikten sonra da bütün hayatını Paris’te geçirmiştir ve orada vefat etmiştir.

1. “Sadece bir kere bile sebepsiz yere hüzünlendiysen, bütün hayatın boyunca bilmeden öyle olmuşsundur.”

2. “Unutmayalım: Felsefe acıları ve sıkıntıları gizleme sanatıdır.”

3. “Dünyaya getirmek istemediğim çocuklar, bana borçlu oldukları mutluluğu bir bilseler.”
Cioran hiç evlenmedi ve çocuk sahibi olmadı…

4. “Bir inanç için acı çekmiş olandan daha tehlikeli varlık yoktur: En büyük zalimler, kafası kesilmemiş mazlumlar arasından çıkar. Acı, güç iştahını azaltmak şöyle dursun, onu azdırır.”

5. “Bir tek iyimserler intihar eder; artık iyimser olamayan iyimserler… Diğerlerinin, hiçbir yaşama nedenleri olmadığına göre, niçin bir ölme nedenleri olsun ki?”

6. “Özgür olmayı deneyin: Açlıktan ölürsünüz. Kah hizmetkar, kah despotik olmanız ölçüsünde toplum size müsamaha gösterir; gardiyansız bir hapishanedir bu.”

7. “Akli dengesi bozuk olanların sayısını birkaç misline çıkarmak, zihinsel özürleri vahimleştirmek, şehrin her köşesinde akıl hastahaneleri inşa etmek mi istiyorsunuz? Sövme’yi yasak edin.”

8. “Aşka, hırsa, topluma sırt çevirenlerden kendinizi sakınınız. Vazgeçmiş olmanın intikamını alacaklardır.”

9. “Bütün cinayetlerin sorumluluğu tapma gücündedir:

Bir tanrıyı yakışıksızca seven kişi, başkalarını da onu sevmeye zorlar, buna razı olmazlarsa onları yok etmeye de hazırdır. Hiçbir hoşgörüsüzlük, ideolojik taviz vermezlik veya din yayıcılığı yoktur ki, şevkin hayvani temelini açığa vurmasın.”

10. “Cani özgürlüğünü sınırsız bir şekilde kullanır ve gücünün fikrine karşı koyamaz.

Başkalarının hayatına son verme konusunda, o da her birimizle aynı düzeydedir. Eğer düşüncede öldürdüklerimiz hakikaten yok olsalardı, yeryüzünde kimse kalmazdı. İçimizde çekingen bir cellat, hayata geçmemiş bir katil taşırız. İnsan öldürme eğilimlerini kendilerine itiraf etme cüreti olmayanlar da cinayetlerini rüyalarında işlerler, kabuslarını cesetlerle doldururlar.”

11. “Etrafımıza saçtığımız kelimeler oranında ölürüz. Konuşanların sırrı yoktur. Ve hepimiz konuşuruz. Kendimize ihanet eder, kalbimizi teşhir ederiz; her birimiz dile gelmezliğin celladıyızdır; her birimiz sırları, en başta da kendi sırlarımızı yok etmek için yırtınırız.”

12. “Bir gün bir adam onu zengince döşenmiş bir eve soktu ve şöyle dedi: ‘sakın yerlere tükürme!’ canı tükürmek isteyen Diogenes, adamın suratına tükürdü ve ona, bulduğu tek pis yerin orası olduğunu haykırdı.”

“Bir gün bir adam onu zengince döşenmiş bir eve soktu ve şöyle dedi: ‘sakın yerlere tükürme!’ canı tükürmek isteyen Diogenes, adamın suratına tükürdü ve ona, bulduğu tek pis yerin orası olduğunu haykırdı.”

13. “Sadece,canım isteyince ölmek elimde olduğu için yaşıyorum: İntihar fikri olmasa, kendimi çoktan öldürmüş olurdum.”

14. “Her kitap, ertelenmiş bir intihardır.”

15. “Aşk iki tükürüğün karşılaşması…Bütün duygular mutlaklarını salgı bezlerinin sefilliğinden alırlar.”

16. “Bilime itiraz: Bu dünya, bilinmeye lâyık değil.”

17. “Yaşamak şu anlama gelir: inanmak ve ümit etmek – yalan söylemek ve kendine yalan söylemek.”

18. “Aslında her fikir yansızdır, ya da öyle olmalıdır; ama insan onu canlandırır, alevlerini ve cinnetlerini yansıtır ona; saflığını yitirmiş, inanca dönüştürülmüş fikir, zaman içindeki yerini alır, bir olay çehresine bürünür: Mantıktan sara hastalığına geçiş tamamlanmış olur… İdeolojiler, doktrinler ve kanlı şakalar böyle doğar.”

19. “Bütün ideolojilerin faciası, çelişkiye izin vermemelerindedir. Tutarlı olmak için yalan söylenir.”

20. “Bütün devrimler tiranlara karşı oldu ama hiçbiri tiranlığa karşı olmadı.”

21. “Vardım, varım, ya da olacağım; dilbilgisinin sorunudur bu, varoluşun değil.”

Taner Bayram
http://onedio.com/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Maddenin şifresini çözen kitaplar

Next Story

Dünya Edebiyatında Öncü 22 İlk Edebi Eser

Latest from Aforizmalar

Go toTop