Entelektüel babadan devrimci bebek bakım kılavuzu – Çağlar Mirik

Türkiye?de her yıl ortalama bir buçuk milyon bebek doğuyormuş. Her yıl üç milyona yakın anne-baba (hatta dede, hala, teyze, amca derken daha da fazla insan) benzer kaygılarla karşılıyor bebeklerini. Ortak duygularla, heyecanalarla, sevinclerle, umutlarla? Bebeklerin bakımı ve büyütülmesi ise ?hele ki ilk bebekse- büyük mesele. El kadar bir insan kucağınızda ve konuşamıyor, derdini anlatamıyor; sadece ağlıyor. işte bu noktada doktorlar ve hemşireler kadar bebek bakım kitapları da imdada koşuyor. Ancak bu kitaplar da genellikle annelere hitap eden ve tıbbi dil içeren kitaplar oluyor. işte bunun tersini Ali Mert yazdı; Bababa Bebebe – Entelektüel babanın el (kol) kitabı. Entelektüel ve devrimci bir babadan tüm babalara bebek büyütme kitabı.
Ali Mert, Bababa Bebebe kitabıyla yeni baba olanlara büyük kolaylıklar, ipuçları ve deneyimler sunuyor. Kitabı, ilginizi çeken herhangi bir yerinden okuyabiliyorsunuz. Yetmiyor, aynı yeri yeniden okuyorsunuz. Sonra bebeğinizde anlatılanlara benzer etkiler/tepkiler görüp yaşayınca dönüp bir daha okuyabiliyorsunuz. Kitapta felsefe ve tarih de var; şiir ve bebek avutma teknikleri de. Mama hazırlamadan tutun da isim koyma meselesine kadar bu süreçte karşılaşılacak hemen her şey anlatılıyor. Bebek için en önemli ilk 365 günün çetelesini bu kitapta okurken bir yandan da kendi yaşadıklarınızla kıyas yapmadan duramıyorsunuz. En zorlu gün hangisiydi, en iyi gün nasıldı? Pek iyi gün yok gibi bu süreçte ve tüm günler zorluyken eğer biraz fırsat bulup bu kitabı okuyabilirseniz yaşanılan sürecin atlatılmasında kendinize kolaylık sağlamış olursunuz.
?Önsöz ya da ön süt? başlıklı bölümde şöyle diyor Ali Mert: Her gün yeni bir sayfayı çevirmek gibi. Öyleyse üç yüz altmış beş sayfalık bir kitabın sayfalarını çevirir gibi büyüteceksiniz bebeği. Her sayfasında büyüleyici kokular, her paragrafında tazeleyici soluklar, her satırında insana meraktan oluştuğunu hatırlatan gizli sorularla. (?) insanoğlunun nereden gelip nereye gittiğinin, doğayı değiştirirken kendisini ve toplumu nasıl dönüştürdüğünün, kültürel birikiminin, canlıların kökeninin, dünyanın geleceğinin ve daha onlarca soyutluğun telaşı.?
Yaşanan bu telaş ve heyecan artık hayata bakışınızı da değiştiriyor. Etrafınızda olup bitenlere karşı ?özellikle de bebeğin etrafında olup bitenlere karşı- hassasiyetiniz artıyor ve reflekslekeriniz gelişiyor. Hep onu koruma kaygısıyla hareket ediyorsunuz. O büyüdükçe onu koruyacağınız daha başka meseleler de olacak elbette. Hele de devrimci bir babaysanız kaçınılmaz olacak bu. Hatta bakıcı ararken bile başlayabilecek bu kaygı.
?Gerekli marşları bilen bakıcı aranıyor!?
?(?) İngilizce bilen bakıcı arıyorlar ilanlarda. Ülke, bebeklikten sömürgeleşebilsin diye herhalde: ?Seçkin bir ailenin yanında, minik yavrularına dadılık yapacak, ingilizce bilen, hijyene ve güvenliğe önem veren bakıcı aranmakta.? Oh, ne âlâ. Nasıl ilan vereceğiz şimdi bunun yanında: Devrimci bir ailenin yanına, gerekli marşları bilen, ıslıkla çalabilen, temiz, dürüst, güvenilir bakıcı aranıyor sonuçta!?

Çağlar Mirik

Kitabın Künyesi
Bababa Bebebe – Entelektüel babanın el (kol) kitabı
Ali Mert
Yazılama Yayınevi, 2011, 162 sayfa.

Previous Story

Ernest Hemingway kendisini etkileyen sanatçıları şöyle sıralıyor:

Next Story

?Yola çıkan, öykülerle döner.? – Öznur Özkaya

Latest from Ali Mert

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ