Bağnazlığın karşısına aklı ve eleştirel düşünceyi çıkarmış olan aydınlanmacı düşünür Denis Diderot’un 1746 yılında yazdığı Felsefe Konuşmaları (Pensées philosophiques) adlı yapıtı, pek çok din adamının saldırısına hedef olmuş, Jansenist mahkemesince eser yaktırılmıştır.
Diderot, felsefe konulu diyaloglarında, canlı, eğlendirici, edebî bir anlatışla, maddeci felsefeyi, yeni bilimsel buluşların ışığı altında ele alıp derinleştiriyor ve yeniden formülleştiriyor. İnsan sürekli bir değişme içinde bulunan evrenin bir halkasından başka bir şey değildir ve hayvanlık halinin üstünde geçici bir aşamayı temsil eder. Hayvan da, insan da ortak bir köke dayanırlar: fiziksel duyarlılık. Evrenin en genel yasası, zorunluluk yasasıdır. Canlı türlerinin gelişmesi ve yok olması bu yasaya bağlıdır. Ama, evrendeki bu zorunluluk, zaman içinde bütün oluş imkânlarını deneyen dinamik bir zorunluluktur.

Kitabın Künyesi
Felsefe Konuşmaları
Yazarı : Denis DİDEROT
Çeviren : Adnan CEMGİL
Kapak Tasarımı : İsa ÇELİK
Yayınevi : Sosyal Yayınlar
Yayın Tarihi : 1984-9
Yayınlandığı Yer : İstanbul
Sayfa Sayısı : 160

Previous Story

Acılara Yenilmeyen Gülümseyişler (12 Mart, Deniz, Yusuf, Hüseyin, İdamlar) – Atilla Keskin

Next Story

Militarizmin Cinsiyetçi Suretleri (Devlet, Ordu ve Toplumsal Cinsiyet) – Çiğdem Akgül

Latest from Adnan Cemgil

Therese Raquin – Emile Zola

Emile Zola, bilimsellik hırsına rağmen her şeyden önce bir romantiktir. Onun yoğun ve çarpıcı betimlemelerle dolu romanları şiir gibi okunur. Gözü ya da kalemiyle

Bir serüvendir büyümek – Elif Kutlu

Tagore, içinde yaşadığı toplumun inandığı Hinduizme, kast sistemine ve sistemin içinde bulunduğu emperyalizme karşıdır. Brahma inancına mensup olduğu için de birçok saldırıya maruz kalır.

Nana – Emile Zola

Emile Zola’nın Meyhane adlı yapıtının kahramanlarından çamaşırcı Gervaise’nin güzel kızı Nana’nın renkli dünyası ve görkemli yaşamı tüm insanlığın hikayesidir bir bakıma. Çürümekte olan bir
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ