‘Sıradan insanların -yapmaları şöyle dursun- devrim istedikleri bir çağ, olağandışı bir çağdır. Ayrıca devrim korkusu, her zaman için devrimin gerçek bir ihtimal olmasından daha yaygın bir olgudur.Fransız Devrimi de ‘Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik’ sloganıyla son derece olağanüstü olaylardan meydana gelen bir görkemli hareket, modern dünyanın tarihinde derin dönüşümlere yol açmış bir epizoddu. 1789’da harekete geçen bu devasa dişli sadece Fransa’yı değil, bütün Kıta Avrupası’nı değiştirmiş, hatta yıldırımlarını başka kıtalara yağdırmıştı. Dolayısıyla, Devrim yalnızca 1789 değil, aynı zamanda 1793-1794’tü, yani hem ılımlı hem Jakobendi -ikisi birbirine aitti.
Üstelik bu Devrim’de halkın gücü, başka hiçbir devrimde görülmediği derecede belirgin, doğrudan ve kararlılıkla sahneye çıkmıştı. Fakat yine de bu devrim burjuvaziye gerçek bir özgürlük kazandıracak, fakat halkın özgürlüğü kâğıt üzerinde kalacaktı.’

Fransız Devrimi’ne Bakış
Yazar : E. J. Hobsbawm
Agora Kitaplığı
174 sayfa
Ocak 2009

E. J. Hobsbawm’ın Hayatı
Hobsbawm, Mısır’ın liman şehri İskenderiye’de doğdu. Yazar; Viyana ve Berlin’de büyüdü. Eğitimini Almanca konuşulan ülkelerde yaptı. Hobsbawm, babasını 1929 ve annesini muhtemelen 1933 yıllarında kaybetti. Annesini kaybettikten sonra Londra’ya taşındılar.
Eğitimini Prinz-Heinrich-Gymnasium (Berlin), St Marylebone Gramer Okulu (İngiltere, Şuan Kapalı)ve Kraliyet Koleji (İngiltere) ile Cambridge’de yaptı. “Cambridge Apostles” üyesiydi.
İkinci Dünya Savaşında İngiliz Ordusunda “Kraliyet Mühendisleri” ve “Kraliyet Ordu Eğitimi” bölümlerinde görev yaptı.
1947 yılında, Birkbeck Coleji’ne geçti. 1960 yılında Stanford Üniversitesinde Misafir Profesör oldu. 1970 yılında Profesör ve 1978 İngiliz Akademisi üyesi oldu.
İnglizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca konuşabilir, Avusturya, Portekizce and Katalanca yazabilir.
Hobsbawm genel anlamda “Irklar” ve “Milliyetçilik” üzerinde çalışmalarda bulunmuştur. Bununla birlikte, modern çağı anlamada onun rolü yadsınamaz. “Devrim Çağı-Sermaye Çağı-İmparatorluklar Çağı-Aşırılıklar Çağı” dörtlemesi onun modern tarihe yaptığı en büyük katkılarındandır.

Eserleri:
Devrim Çağı 1789-1848, DOST KİTABEVİ, Çeviren Bahadır Sina Şener,
Sermaye Çağı 1848-1875, DOST KİTABEVİ, Çeviren Bahadır Sina Şener, İmparatorluk Çağı 1875-1914, DOST KİTABEVİ, Çeviren Vedat Aslan,
Aşırılıklar Çağı 1914-1991, SARMAL YAYINLARI, Çeviren Yavuz Alogan,
Sanayi ve İmparatorluk, DOST KİTABEVİ, Çeviren Abdullah Ersoy,
Sıradışı İnsan, BULUT YAYINLARI, Çeviren Işıtan Gündüz,
Tarih Üzerine, BİLİM VE SANAT YAYINLARI, Çeviren Osman Akınhay,
Eşkıyalar, AVESTA YAYINLARI, Çeviren Necdet Hasgül, Orhan Akalın,
Haydutlar, LOGOS YAYINLARI, Çeviren Fatma Taşkent,
Milletler ve Milliyetçilik, AYRINTI YAYINLARI, Çeviren Osman Akınhay,
Devrimciler, AGORA KİTAPLIĞI, Çeviren Hatice Pınar Şenoğuz,

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Havana’da Türk Tutkusu 1898 – Ernesto Gomez Abascal

Next Story

Fragmanlar – Sappho

Latest from İnceleme

Go toTop