Gerçeğe Dönüşmeden Yıllar Önce Kitaplarda Anlatılmış 19 Teknolojik ve Bilimsel Gelişme

Tarihte önce kitaplarda yer bulan, sonra ise gerçeğe dönüşen birçok bilimsel gelişme bulunmakta.

İşte gerçeğe dönüşmeden yıllar önce kitaplarda anlatılmış 19 teknolojik ve bilimsel gelişme:

1. Mars’ın İki Uydusunun Olduğunun Keşfi
Jonathan Swift tarafından yazılan Gulliver’in Gezileri kitabında Mars’ın iki tane uydusu bulunuyordu. Kitabın yayımlanmasından tam 151 yıl sonra bilim insanları Mars’ın gerçekten de iki uydusunun bulunduğunu keşfetti.

2. Ay’a İnsanlı Yolculuk
1865 yılında Jules Verne tarafından yazılmış olan Ay’a Seyahat adlı kitapta Ay kapsülleriyle uyduya insanlı bir yolculuk yapılıyor, daha sonra Dünya’ya geri dönülüyordu. Bu tarihten tam 104 yıl sonra Apollo 11 göreviyle Ay’a ilk insanlı seyahat gerçekleştirildi, kitaptaki Ay kapsülleri gerçek hayatta da kullanıldı.

3. Modern Denizaltı
Yine “bilim kahini” olarak da bilinen Jules Verne tarafından kaleme alınmış olan Denizler Altında Yirmi Bin Fersah adlı kitaptaki Nautilus adlı elektrikli denizaltı, yaklaşık 80-90 yıl sonra gerçek hayatta kullanımını başlanılan “Alvin” adlı bir denizaltı gibi pek çok modern elektrikli denizaltının da hayali öncüsü durumunda.

4. Kredi Kartları
Edward Bellamy tarafından kaleme alınmış olan 1888 tarihli “Looking Backward: 2000-1887” kitabının en büyük özelliklerinden biri kredi kartı kullanımından bahsediyor olması. Kredi kartlarının gerçek hayatta kullanıma girmesi ise kitabın yayım tarihinden tamı tamına 62 yıl sonra, 1950’de gerçekleşiyor.

5. Görüntülü Arama
Yine Jules Verne tarafından kaleme alınan 1889 tarihli kısa hikaye “2889”‘te görüntülü arama teknolojisinden bahsediliyor. Bu teknolojinin gerçek hayatta ilk kullanıma sunuluşu ise 75 yıl sonra gerçekleşiyor.

6. Otomatik Sensörlü Kapı
1899 yılında H. G. Wells tarafından kaleme alınan “Efendi Uyanıyor” adlı kitapta otomatik sensörlü kapılardan bahsediliyor. Gerçek hayatta bu kapıların kullanıma alınması ise tam 61 yıl sonra gerçekleşiyor.

7. Tank
Yine H.G Wells’in kaleminden çıkan “The Land Ironclads” adlı bir kısa hikayede tankları görüyoruz. Tankların gerçek hayatta ortaya çıkışıysa bu hikayenin yayınlanmasından yalnızca 13 yıl sonra, 1916’da gerçekleşiyor. Sizce de kitaptan ilham alınmış olma ihtimalinin en yüksek olduğu durumlardan biri gibi durmuyor mu?

8. Yalan Makinesi
Yalan makinesi, 1910 tarihli olan ve Edwin Balmer ile William MacHarg tarafından yazılan “The Achievements of Luther Trant” adlı kitapta yer aldıktan 14 yıl sonra gerçek hayatta da icat ediliyor ve kullanıma alınıyor.

9. Radar
Hugo Gernsback tarafından 1911’te kaleme alınan “Ralph 124C 41+” adlı bilim kurgu romanında radar teknolojisinden bahsediliyordu. Radarların gerçek hayattaki kullanımına ise bu kitabın yayımlanmasından 24 yıl sonrasına denk geliyor.

10. Güneş Enerjisinden Yararlanma
Yine “Ralph 124C 41+” adlı romanda geçen bir başka teknolojik gelişme güneş enerjisinin kullanımıydı. Gerçek hayatta ise güneş enerjisinin ilk kullanımı ise kitabın yayımlanış tarihinden 67 yıl sonrasına denk geliyor.

11. Atom Bombası
Jules Verne gibi H. G. Wells de kitaplarında geleceğe dair birçok teknolojik gelişmeyi öngörmüş. Yine ona ait olan ve 1914’te yayımlanan “The World Set Free” adlı bir romanda atom bombasından bahsediliyor. İlk atom bombası ise bu kitaptan 31 yıl sonra kullanılıyor.

12. Sesli Mesaj
Sesli mesaj da gerçeğe dönüşmeden önce kitaplarda yer bulan teknolojik gelişmelerden biri. Yine H. G. Wells tarafından 1923’te yazılan “Men Like Gods” adlı kitapta bahsi geçen sesli mesaj teknolojisinin gerçek hayattaki kullanımınaysa 57 yıl sonra başlanıyor.

13. Antidepresanlar
Aldous Huxley tarafından yazılan “Cesur Yeni Dünya” adlı kitapta ruh halini düzeltici bir takım ilaçlardan bahsediliyor. Kitabın yayımlanmasından 18 yıl sonraysa antidepresanlar kullanıma sunuluyor ve yaygınlaşmaya başlıyor.

14. Genetik Mühendisliği
Yine “Cesur Yeni Dünya” kitabında yer alan bir başka bilimsel gelişme ise genetik manipülasyonlar. Gerçek hayatta DNA üzerinde ilk manipülasyon çalışmaları ise kitaptan tam 40 yıl sonra gerçekleştiriliyor.

15. Kulakiçi Kulaklıklar
Çağımızın en güzel icatlarından biri olarak nitelendirebileceğimiz kulakiçi kulaklara da ilk olarak bir kitapta rastlıyoruz. Ray Bradbury tarafından 1950’de yazılan “Fahrenheit 451” adlı kitapta bahsedilen bu kulaklıkların gerçek hayatta icat edilmesi ise tam 51 yıl sonra, 2001’de gerçekleşiyor.

16. Haberleşme Uyduları
1951’de Arthur C. Clarke tarafından yazılan ve sonraları “2001: Bir Uzay Efsanesi” serisine de ilham kaynağı olacak “Sentinel of Eternity” adlı kısa hikayelerden birinde haberleşme uydularından bahsediliyor. Bu uyduların ilk kullanılması ise kısa hikayelerin yayımlanmasından yalnızca 14 yıl sonra gerçekleşiyor.

17. Uzay Turizmi
Yine Arthur C. Clarke tarafından kaleme alınan ve 1961’de yayımlanan “A Fall of Moondust” adlı romanda uzay turizminden bahsediliyor. Gerçek hayatta uzay turizmi kapsamında uzaya birinin gönderilmesi ise kitaptan tam 40 yıl sonra, 2001’de gerçekleşiyor.

18. Biyonik Organlar
Biyonik organ teknolojisi, Martin Caidin tarafından 1972 yılında yazılan “Cyborg” adlı kitapta yer aldıktan tam 41 yıl sonra ilk biyonik bacağın üretilmesiyle gerçeğe dönüşüyor.

19. Yapay Zekanın İnsan Zekasını Alt Etmesi
1990 yılında Raymond Kurzweil tarafından kaleme alınan “The Age of Intelligent Machines” adlı kitapta 2000 yılında bilgisayarların en zeki satranç oyuncularını yeneceği öngörülüyordu. Kitaptan tam 7 yıl sonra, 1997’de, IBM’ye ait Deep Blue adlı bilgisayar Dünya Satranç Şampiyonu Kasparov’u yenmeyi başardı.

Eray Kaşıkçı
Onedio Editörü

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

52 ülkeden 253 film eleştirmenine göre en sevdikleri 25 komedi film

Next Story

Sosyal Medya ve Okuma Alışkanlığımız “Nietzsche’den bir hikaye”

Latest from Bilim

Go toTop