Gıdıklanmak Yasaktır ? Deniz Som

Öyküleri okurken “yok devenin başı” diyerek itiraz edebilirsiniz. Fakat sizi temin ederim ki, öykülerde hiçbir abartı yoktur. Her biri öyle ya da böyle yaşanabilir öykülerdir, hatta yaşanmıştır ve anlatılanlar aslında devede kulaktır! Öykülerin yaşanmışlığı ister istemez ne zaman, nerede, kim, nasıl gibi soruları aklınıza düşürecektir. Öykülerin hangi memlekette geçtiğinin önemi asla ve kat’a yoktur. Öyküler memleketin birinde yaşanabilir, yaşanmış olabilir…
Memleketin birinde yaşanan öyküler, ister istemez memleketimize uyarlanmıştır. Uyarlama nedeniyle memleketimizdeki kişi, kurum ve kuruluşlarla asla ilişki kurulamaz.

GİRİŞLİK
Yazının başlığında bir yanlışlık yok. Aynen yazıldığı gibi: Girişlik. Dilimizin güzelliğine ve dilcilerin hoşgörüsüne sığınılarak yaratılmış bir sözcük…
Nasıl ki, kahvaltı sofrasına konan yiyeceklerin tümüne birden kahvaltılık diyorsak, sebzeleri koyduğumuz rafa sebzelik adını veriyorsak, kitabın genelinin anlatılacağı bu bölümün adı neden “girişlik” olmasın!
Kaldı ki, aynı zamanda bir okur olarak, bendeniz için kitapların girişindeki “Giriş” başlıkları oldum olası itici gelmiştir. Sanki, kitabın sonunda bir “Çıkış” varmış gibi!
Sadede gelecek olursak…
Gıdıklanmak Yasaktır, “Öykülük Vaziyetler” den oluşan bir kitap… Bu tanıma uyan ilk kitap 21. yüzyılın hemen başında Yok Devenin Başı adıyla yayımlanmış ve kitabın girişinde şöyle demiştim:
Bilindiği gibi, bizim memlekette bir olayı anlatırken fazla abartanlara, “yok devenin başı” diye itiraz edilir. Yok devenin başı, “o kadar da değil” anlamını taşır.
Devenin başı aslında gövdesine göre fazla abartılı değildir. Gövdesine oranla başı abartılı olan birçok hayvan vardır. Dünyada kabul gören ideal ölçü, insanlardaki sekizde bir oranıdır. Fakat nedense devenin başı, böylesi bir itiraz sözüne sembol olmuştur…
Öyküleri okurken “yok devenin başı” diyerek itiraz edebilirsiniz. Fakat sizi temin ederim ki, öykülerde hiçbir abartı yoktur. Her biri öyle ya da böyle yaşanabilir öykülerdir, hatta yaşanmıştır ve anlatılanlar aslında devede kulaktır!
Öykülerin yaşanmışlığı ister istemez ne zaman, nerede, kim, nasıl gibi soruları aklınıza düşürecektir. Öykülerin hangi memlekette geçtiğinin önemi asla ve kat’a yoktur. Öyküler memleketin birinde yaşanabilir, yaşanmış olabilir… Memleketin birinde yaşanan öyküler ister istemez memleketimize uyarlanmıştır. Uyarlama nedeniyle memleketimizdeki kişi, kurum ve kuruluşlarla asla ilişki kurulamaz.
Kaldı ki öykülerde kişi ve kurum adları geçmemektedir. Kişi ve kurum adları geçmemesine karşın yine de kişilerin meslekleri nedeniyle memleketimizdeki meslek örgütlerinin, ilgili ilgisiz kurumların alınganlık göstermesine, özel ve kamusal kuruluşların öyküde anlatılan olayı üstlerine almasına hiç gerek yoktur.
Öte yandan öyküler memleketin birinde geçmekle birlikte okura yabancı gelmeyecektir. Okur, bazı öykülerin kahramanının kendisi olduğunu sanabilir. Okurun böyle bir kanıya varması sevindirici olmalıdır. Çünkü böylece dünyanın herhangi bir memleketinde de aynı öykülerin yaşandığı, yaşanabildiği gerçeği ortaya çıkmış demektir ve dolayısıyla memleketimiz için karamsarlığa yer yoktur.
insan insana, memleket memlekete benzer!
O zaman böyle demişim… Şimdi bu kitap, o kitabın yeni öyküler eklenerek genişletilmiş hali oluyor.
“Öykülük Vaziyetler” konusuna da açıklık getirmek ve hatta bir itirafta bulunmak gerekirse: Bu öyküler, Cumhuriyet gazetesinde 1993 yılından beri hazırlayıp sunduğum “Vaziyet” köşesine yansıyan olaylardan uyarlanmıştır ve gerçeğin ta kendisidir.
Bu girişlikten sonra buyurun şimdi, içeri girelim.
Deniz Som / Şubat 2007

İÇİNDEKİLER

* Girişlik
* Gıdıklanmak Yasaktır
* Ortancanın Kanı
* Kütüphaneye Baskın
* Müdür Büyüsü
* Cüzdanla Evlilik
* En Emekli
* Yok Devenin Başı
* Dayak Geliyorum Demez
* Büyük Ninenin Küçük Maaşı
* Tespihin Kerameti
* Cefası Beter Ceza
* Meraklı Tiryaki
* İşsizlik Zaafı
* Balık Yağını Yutmadı
* Zabıtanın Zaptı
* Kaçakçı Turistler
* Kitap Kolisi Patlarsa
* Tarihi Paralar
* Yeni Bir Yaşama Başlarken
* Müzedeki Gerçek
* Bilgisayardan Çıkmak
* İmza Beyanı
* Mahallenin Namusu
* Noter Tarifesi
* Doktorun Çayı Demli Olur
* Duman Pulu Kirli Çıktı
* Çorba Parası
* Avukat Aranıyor
* Fıkradaki Gibi
* Vergi Denetimi Yapılmıştır
* Köyde Anket

Kitabın Künyesi
Gıdıklanmak Yasaktır / Deniz Som
Cumhuriyet Kitapları
Baskı Tarihi: Şubat 2007
208 sayfa

Deniz Som ‘un Hayatı
9 Şubat 1953’te İstanbul’da doğdu. Kadıköy Marmara Koleji’nden sonra İİTİA’ya girdi.Gazeteciliğe 1973’te Cumhuriyet’te başladı. Meslekte muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne kadar hemen her kademede görev aldı.1987’de Cumhuriyet’ten ayrılarak kısa sürelerle Söz, Hürriyet ve Güneş gazetelerinde ve Nokta dergisinde çalıştı. 1993’te Cumhuriyet’e döndü. 1994’ten itibaren aralıksız olarak ?Vaziyet? köşesinde güncel yorumlar kaleme alıyor. Gazeteciliğe başladığı yıllarda Cumhuriyet ve Akbaba’da karikatürleri de yayınlanan Som, televizyon dizisi ?Savcı?nın senaryosunu Tülay Bilginer’le birlikte kaleme aldı. Aralıklarla televizyon ve radyo programları hazırlayıp sundu ve üniversitede temel gazetecilik- araştırmacı gazetecilik dersleri verdi.1977’de TSYD İnceleme Ödülü, 1979’da TGC Röportaj Ödülü, 1987 TGC Röportaj Ödülü, 1997’de Kuvayı Medya Yılın Hasan Tahsinleri Ödülü ve Türk Tabipler Birliği Basın Sağlık Ödülü, 1998’de Kuvayı Medya Yılın Hasan Tahsinleri Ödülü, 1999’da Doğa Savaşçıları Ödülü ve Almanya ADD Ödülü, 2000’de TGC Röportaj Ödülü, 2003’te de Antalya Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu Özel Ödülü ve Çevre Mühendisleri Odası Basın Ödülü, aldığı ödüller arasındadır. Som, 1980’lerde dünyada soyu tükenen deniz kaplumbağalarının Dalyan’daki üreme alanına yapılmak istenen tursitik tesisi gündeme getirerek, Yeşiller Partisi’nin kuruluşuna giden yoldaki ilk kitlesel çevre eylemlerinin başlamasına neden oldu. Yayınlanan kitapları şunlar: Rönesans’ta Neredeydin?, Sarı Zaman, Gıdıklanmak Yasaktır, Hey İstanbul-1, Hey İstanbul-2, Hey Anadolu. Deniz Som, evli ve iki çocuk sahibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir