Guatemala Efsaneleri, Miguel Angel Asturias, Sonu gelmeyen tümceler ve sınır tanımayan bir düşgücünün romanı

Sonu gelmeyen tümceler, sınır tanımayan bir düşgücüdür “Guatemala Efsaneleri”.
Ne öykü, ne şiirdir anlatılan. Ne olaylar ne de duygulardır verilen. Psikoloji ile biyolojinin ötesinde, doğal yaratıcı öğelerin kökensel yaşamsallığıdır aktarılmak istenen okura. Kızgın doğanın bir tür karışımıdır. Karmaşık bir bitki örtüsü, çağlar ötesinden gelen yerli büyüleri, “Salamanca” Hristiyanlığının deli bir düş içinde birbirine karışan “yanardağ” tutkusu, rahipler, haşhaş kafalı adam, değer biçilmez mücevherlerin dükkancısı, “Kutsal Efendinin papağan sürüleri”, dokuma tezgahlarının ve sıfırın değerini öğretmek için köyleri dolaşan büyücü öğretmenler!..
Asturias’ın gönlünün tüm lirizmiyle kaleme aldığı bu otantik söylenceleri okurken, alışılmış yaşamın dışına çıkıp geçmişin ve geleceğin gizemlerini sezen bir şaman olduğunuzu duyumsayacaksınız içinizde…
Miguel Angel Asturias (İspanyolca: Miguel Ángel Asturias; d. 19 Ekim 1899 Guatemala; ö. 9 Haziran 1974 Madrid) Guatemalalı yazar ve diplomat. Kızılderili-Maya mitlerini konu edinen “Guatemala Efsaneleri” (Leyendas de Guatemala) ile adını duyurdu.
Eserleri
* Leyendas de Guatemala (Guatemala Efsaneleri Guatemala Söylenceleri) 1930;
* El señor Presidente ( Sayın Başkan) 1946;
* Hombres de maíz (Mısır Toplayıcıları) 1949;
* Viento fuerte, (Kasırga) 1950;
* El Papa verde, 1954;
* Week-end en Guatemala (Guatemala’da Hafta Tatili), 1956;
* Los ojos de los enterrados, 1960;
* El alhajadito, 1961;
* Mulata de tal, 1963;
* Cuentos y leyendas, 1965;
* Clarivigilia primaveral, 1965;
* El espejo de Lida Sal, 1967;
* Malandrón (Epopeya de los Andes verdes), 1969;
* Viernes de Dolores, 1972;
* América, fábula de fábulas, 1972.

Yazar: Miguel Angel Asturias
Çevirmen: A. Cengiz Büker
Yayınevi: Okyanus Yayınları
Sayfa Sayısı:176
Basım Tarihi: Ocak 1997

“Guatemala Efsaneleri” adlı başyapıtıyla ünlü olan Miguel Angel Asturias’ın oğlu Rodrigo Asturias ve Guatemala’da devrimci güç birliği
“1960’tan 1996 yılına kadar süren Guatemala’nın “kirli savaşı”nda, 300 bin kişi yaşamını yitirdi ya da kayboldu. Tıpkı Şili’de olduğu gibi halkın iradesiyle iktidara gelen sosyalistlere, ABD müdahalesi üzerine başlatılan kanlı savaşın başlıca hedefi, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturan Maya kökenli yerli halkların yanı sıra, generaller arasında birkaç kez el değiştiren faşist cuntaya karşı çıkan, direnen tüm kesimlerin yok edilmesiydi. URNG, yani Guatemala Ulusal Devrimci Birliği (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca), 1982 yılında, sürmekte olan “kirli savaş” sırasında dört gerilla grubunun devlet terörüne karşı birleşmesiyle oluştu. Cuntayı devirmek için, silahlı mücadele veren URNG’ye karşı başarısız olan hükümet ve ordu, Birleşmiş Milletler’in ve uluslararası kamuoyunun baskısıyla (“istemediği halde”), 1986-96 yıllarında aşamalı şekilde barış sürecine sürüklendi. 29 Aralık 1996’da, BM Genel Sekreteri Butros-Ga-li?nin nezaretinde imzalanan barış anlaşmasıyla 36 yıldır süren “kirli savaş” sona erdi. Aynı yıl, barış için gösterdikleri çabalardan ötürü, URNG sekreteri komutan Rolando Moran ve devlet başkanı Alvaro Arzu, UNESCO Barış Ödülü’ne layık görüldüler. Silah bırakan URNG, legal politik mücadeleye katıldı ve 29 Aralık 2003’te yapılan genel seçimlerde yüzde 4.2 oy alarak, Meclis’te 2 sandalye kazandı. Örgütün devlet başkanı adayı eski gerilla komutanı Rodrigo Asturias (1939-2005) ise yüzde 2.58 kamuoyu desteği aldı.” Mehmed Kemal, 15 Eylül 1981, Cumhuriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir