Hapishane Temalı En İyi 16 Film

esaretin bedeliA Prophet – Un Prophete – 2009

Son zamanlarda çekilen en iyi Fransız filmleri arasında gösterilen A Prophet, gerçek bir hikayeden esinlerek sinemaya aktarılmış. Filmin süresi toplamda 150 dakika kadar olsa da, izlerken pek sıkmıyor, bir anda kendinizi filmin içerisinde buluyorsunuz. Cannes Film Festivali‘ nde büyük ödüle layık görülen, son dönemlerin en iyi filmleri arasında gösterilmesinin bir kanıtı olsa gerek.

19 yaşında Arap kökenli toy bir gencin, hapishanedeye düşmesi ve okuma yazma dahi bilmorken, hapishanedeki çetelerin arasından zekasını kullanarak inanılmaz yükselişi konu alınıyor. Özellikle filmin son dakikalı oldukça etkileyici. Filmin tamamı nererdeyse hapishanede geçiyor.

American History X -1998

American History X, Edward Norton‘ un büyük çıkışını yaptığı film olarak söylebilir. Irkçılık konusuna çok güzel bir şekilde değinen, mutlaka izlenmesi gerek harika bir yapıt.

Filmde Edward Norton, babası zenciler tarafından öldürülen Neo Nazi bir adamdır. Arabasını soymak isteyen üç zenciyi öldürdükten sonra hapishaneye gönderilir. Burada başına gelen olaylardan sonra, neden ırkçı olduğunu sorgular.

Cool Hand Luke – 1967

Aslında film daha çok Paul Newman’ ın canlandırdığı ‘Luke‘ karakteri üzerine yoğunlaşıyor. Hapishaneden kaçmak, yakalanmak, suç işlemek.. Bunlar biraz daha ikinci planda kalıyor Luke’ un yanında. Onun bunları neden yaptığını, neyin buna sebep olduğunu, bu kadar umursamaz oluşunun sebeplerini merak ediyorsunuz.

Hiçbir neden yokken işlediği suçlar yüzünde hapishaneye giren Luke, her gönderildiği hapishanede yeni arkadaşlar edinir. Yeni hikayele başlar. Ancak oradan sıkıldığında bir şekilde kaçar, yeniden suç işler, yakalanır, hapise girer.. Bu döngü defalarca tekrarlanır.

Celda 211 – 2009

Temposu bir an bile düşmeyen, sürükleyici ve bir o kadar da etkileyici İspanyol yapımı hapishane filmi. Genel olarak hapishanedeki mahkumların, kötü koşullarda muameleye maruz bırakılmalarına bir eleştiri mesajı veriyor. Zaten yanılmıyorsam, insan hakları kategorisinde ödülde almıştır.

Juan adlı genç adam, gardiyan olarak işe başlayacağı hapishanede dolaşırken, tavandan düşen sert bir sicim yüzünden bayılır. Onu gezdiren gardiyanlar, yardım çağırmak için Juan’ ı 211 numaralı boş hücreye bırakırlar. Şans budur ya işte, tam o esnada da hapishanede bir isyan başlar. Üzerinde sivil kıyafet olduğundan, diğer mahkumlarda onun gardiyan olduğunu anlamazlar. İsyan bitene kadar mahkum rolünü devam ettirmek zorundadır.

Dead Man Walking – 1995

Esaretin Bedeli’ nin Andy Dufrense’ i Tim Robbins’ in senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı, Sean Penn ve Susan Sarandon gibi usta oyuncuların rol aldığı yapım, daha çok duygusal yönüyle ağır basıyor.

İdam gününü bekleyen bir mahkum ile onunla mektuplaşmaya başlayan rahibe arasında gidip geliyor film. Bu yakınlaşma sonucu rabibe aslında onun, idam mahkumu olmasına rağmen iyi bir insan olduğunu anlamasına nede olacaktır.

Escape From Alcatraz – 1979

Clint Eastwood ve New York’ ta Beş Minare filminin de oyuncu kadrosunda olan Danny Glover‘ in başrollerde olduğunu, Esaretin Bedeli’ yle hemen hemen aynı kurguda olan, hapishane filmleri kategorisindeki mutlaka izlenmesi gerek filmlerin başında yer alıyor. Filmin 1979 yılı yapımı olduğuna bakıp izlemekten vazgeçmeyin diye bir de not düşelim.

Daha yeni bir film olan “The Rock” filmininde geçtiği, Alcatraz hapishanesinden kaçmayı kafalarına koyan üç mahkumun etkileyici öyküsü.

Felon – 2008

Ailesiyle birlikte huzurlu bir yaşam süren sıradan bir adamın evine bir gün hırsız girmeye kalkar. Wade Porter, ailesini korumak için hırsızı öldürür ve üç yıl süreyle, güvenliği üst düzeyde olan bir hapishaneye gönderilir. Film, hapishane hayatının aslında ne kadar zor olduğunu, gardiyanların ve hapishane müdürünün, mahkumlara kötü muamelesini gözler önüne seriyor

Law Abiding Citizen – 2009

Adalet sistemindeki çarpıklığı gözler önüne seren ve bir bölümü hapishanede geçse de, diğer filmlere göre daha az hapishane sahneleri mevcut.

Shelton, eşi ve küçük kızıyla yaşayan ve geçimini yaptığı icatlarla kazanan bir mühendistir. Bir gün iki saldırgan evlerine girer ve Shelton’ ın gözlerini önünde eşi ve kızını tecavüz ettikten sonra öldürür. Saldırganlar yakalanmış ve avukat Nick tarafından yapılan bir anlaşmaya göre, biri idam cezasına çarptırılırken diğeri ufak bir hapis cezasından sonra serbest kalmıştır. Bu kararla tatmin olmayan Shelton, kendi yöntemleri ile saldırganların cezalarını verecektir. Adalet sistemininde de suçu bulup, bu karar da kimlerin etkisi varsa, tek tek hepsini ortadan kaldırmak için uğraş verecektir.

O Brother Where Art Thou – 2000

Bu film aksiyonlu, sert, gerilimin yüksek olduğu hapishane filmi arayanlar için değil maalesef. Komedi unsurlarına bolca yer verilen bir hapishaneden kaçış filmi.

Çaldıkları paraları, yakalanmadan saklayan ve bir an önce özgürlüklerine ve paralarına kavuşmak için plan yapan üç kafadarın hapishaneden kaçış öyküsü.

Papillon – 1973

Sadece hapishane filmleri sevenler için değil, tüm sinemaseverlerin izlemesi gerek bir başyapıt olan Papillion’ da, Dustin Hoffman ve Steve McQueen film başrollerinde oynuyor. Filmin yazarının gerçek hayat hikayesinden alınma bir yapım olması insanı daha da bir etkiliyor açıkcası.

Lakabı kelebek olan Charriere, haksız yargılandığı bir mahkeme tarafından kaçmanın imkansız olduğu bir ada da hapishaneye gönderilir. Yolda tanıştığı Louis’ le, kaçma planlarını daha mücadeledeci olarak sürdürecektir. Ancak onlarca kez denemelerine karşın tam 20 yıldır bu hapishaneden kaçamamışladır. Ancak ikiside hiç vazgeçmeyecek, sonuna kadar şanşlarını zorlayacaklardır.

Birdman of Alcatraz – 1962

Papillion gibi yine mutlaka izlenmesi gereken filmlerin başında yer alıyor. Küçücük bir kuşun bir insanın hayatı ne denli değiştirebileğini ağzınız açık şekilde izliyorsunuz:)

Kaçmanın imkansız olduğu Alcatraz hapishanesinde ömür boyu hapis cezası alan bir adamın hücresine gelen yaralı bir kuş, hayatını bambaşka bir yere sürükleyecektir. Bu kuşu iyileştirmesinin ardından, kuşlara olan ilgisi ona yaşamak için bir sebep verecektir.

The Green Mile – 1999

Gerçek bir olaydan filme uyarlanan Yeşil Yol filminde; idam mahkumlarını hücrelerinden alıp, infazlarının gerçekleşeceği bir millik bir mesafede onlara eşlik eden bir infaz görevlisinin, ik küçük kızı öldürmekten idama mahkum edilen bir adamla olan diyalağu konu alınıyor. İdam mahkumu Coffey aslında iri cüssesine rağmen oldukça duygusal bir yapıya sahiptir. Bunu gören Edgecomb, ona gerçekten bu suçu işleyip işlemediğini sorar. Böylece hayatı boyu unutamayacağı bir insanı tanımış olur.

The Hurricane – 1999

Denzel Washington‘ un başrolünde olduğu ve diğer hapishane filmleri kadar bilinmeyen, belki de hapishaneden kaçış teması üzerine kurgulanmamış olduğundan çok ilgi çekmemiştir. Ancak yine de kesinlikle izlenmesi gereken filmler arasında yerini almalı bence.

Kariyerinin dönüm noktasında olan bir Carter, sırf zenci düşmanı bir polis yüzünden, işlemediği bir cinayet suçundan hapse girer. Irkçılığa karşı duyduğu nefreti “16. Round” adlı otobiyografisinde anlatır. Kitabı okuduktan sonra onun suçsuz olduğuna inanan bir kadının sayesinde Cartes, yeniden özgür olabilmek için çabalamaya başlayacaktır.

The Last Castle – 2001

Hayatı başarılarla dolu bir general, savaş sırasında verdiği yanlış emirle komutasındaki askerlerin bir jısmını kaybetmiştir. Bu sebeple yargılandığı askeri mahkeme tarafından hapis cezası alır. Askeri cezaevindeki mahkumlar arasında rütbesi en yüksek asker olduğundan oldukça dikkat çeker. Mahkumlara karşı kötü muamele gösteren hapishane müdürüne karşın, cezaevindei askerlerin toplu şekilde hareket etmesini sağlar ve kısa sürede yeniden saygı kazanır. Şimdiki hedefleri hapishaneyi ele geçirip yönetimin değişmesini sağlamaktır

The Longest Yard – 2005

Adam Sandler‘ in başrolünde oynadığı, daha çok komedi yönü ağır basan bir hapishane filmi Longest Yard. Hatta izleyeceğiniz en komik hapishane filmi olmaya adaydır eminim ki.

The Longest Yard’ da, alkollü araba kullandığı için kısa bir hapis cezası alan eski bir futbol yıldızının, kurduğu futbol takımı ile gardiyanların takımının karşılaşmasını izliyoruz.

The Shawshank Redemption – 1994

Şu anda IMDB’ ye göre en iyi film olarak gösterilen Esaretin Bedeli, bunu sonuna kadar hakeden bir film. Şimdiye kadar izlememiş olanlar varsa eğer, en kısa süre içerinde izlemelerini farketmez.net olarak mutlaka öneriyoruz. İzledikten sonra anlayacaksınız ki; Esaretin Bedeli sadece bir hapishane filmi değil, ondan çok fazlası var bu filmde.

Başarılı bir bankacı olan Andy Dufresne, karısını ve sevgilisini öldürmek suçundan Shawshank hapishanesine ömür boyu hapis cezasını çekmesi için gönderilir. Hapiste sessiz bir kişilik olarak dikkat çeken Dufrense, yıllardır hapiste olan Red ile güzel bir dostluk kurar. Ve uzun yıllar haksız yere girdiği hapishanede istemediği işler yapmak zorunda kalır.

Not: Filmler alfabetik olarak sıralanmıştır.

Not 2: Eğer listede göremediğiniz ve “Bu film listede nasıl olmaz..” dediğiniz filmler varsa, yorum kısmından bize iletirseniz konuya o filmi de ekleyip, diğer ziyaretçilerimize daha iyi bir liste sunabiliriz.

Listeyi hazırlayan: kadrajsinema.com

Bir yorum

  1. Ira açlık görevini anlatan Hunger-açlık filmi. Oldukça sert ve izlenmesi zor filmdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir