İbn Battuta Seyahatnamesi

İbn_battuta_seyahatnamesiİbn Battuta (“Gezginler gezgini” olarak bilinen Faslı hukukçu, gezgin, alim, coğrafyacı ve bilim insanı) Orta Çağ olarak bilinen Batı’da bilimin baskılanıp ayaklar altına alındığı karanlık dönemde, gezegen üzerinde en fazla yol kat eden isimdir. Yaptığı bütün bu geziler sayesinde “İslam Gezgini” unvanına layık görülmüştür. Yolculuğu 1325 yılında, 21 yaşındayken doğum yeri olan Fas’ta başlamıştır ve tam 5000 kilometre yol kat ederek Arap Yarımadası’ndaki Mekke’ye uğrayarak hac farzını yerine getirmiştir.

Ömrünün 29 yılını alan yolculuğu boyunca Asya, Avrupa ve Afrika’da sayısız bölgeye gitmiş (bunlar arasında Delhi, Çin, Maldivler, Afrika sahilleri gibi yerler bulunur), haritalar üretmiş, analizler yapmıştır. Toplamda 121.000 kilometre yol kat etmiştir! Bu, Dünyaca ünlü gezgin Marco Polo’nun tüm ömrü boyunca yaptığı seyahatin toplam miktarının 3 katıdır! Gezilerinde yaptığı gözlemleri ve incelemeleri Rıhle (Yolculuk) isimli kitabında toplamıştır. Bu eser, günümüz erken coğrafyasının en kapsamlı ve en öncü kitaplarından biri sayılmaktadır ve halen kıymetli bilgiler edinilmektedir.
Günümüzde bizler değerini pek bilmiyor olsak da, Batı değerini bilmiştir ve Ay’da keşfedilen kraterlerden birisine adı verilmiştir. Batı kaynaklarında ismi “tüm zamanların en müthiş gezgini” olarak geçmektedir.

Kısa Notlarla Sade Metin Çevirisi
14. yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta (1304-1368) Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığı günden itibaren 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs’ü gezen İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını başarıyla yansıtır.

Kitabın Künyesi
İbn Battuta Seyahatnamesi
(İbn Battûta Seyahatnamesi)
Ebu Abdullah Muhammed İbn Battuta Tanci
Yapı Kredi Yayınları / EDEBİYAT / Yaşantı
Türkçe
792 s. — 2. Hamur– Ciltsiz — 14 x 49 cm
İstanbul, 2005

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir