Birgün Gazetesi, Fen ve Teknoloji ders kitabından “insanın üremesine” dair bilgi ve başlığın kaldırılmasını manşete taşıdı. Bir sonraki adımın, “leylek kuramı”nın kitaplara sokulması olup olmayacağı merakla bekleniyor.
Gülsen Candemir’in haberini aşağıda sunuyoruz.

Fen Bilgisi dersini leylekler götürdü!
Fen ve Teknoloji dersi kitabında geçen yıl ‘Canlılar, üreme ve büyüme’ ünitesi içinde yer alan ‘İnsanlarda üreme, büyüme ve gelişme’ başlığı ve başlığın içinde anlatıln konu kaldırıldı.

Bu yıl hazırlanarak öğrencilere dağıtılan ders kitabında “Bitki ve hayvanlar nasıl ürer, büyür ve gelişir” başlığı altında bitkilerin ve hayvanların üremesi anlatılıyor. İnsanlarla ilgili ise ‘üreme’ ve ‘döllenme’ konuları detayları olmadan anlatıldı. Kitapta üreme sadece kucağında bir bebek olan anne fotoğrafı ile temsil ediliyor 6. sınıf öğrencilerine geçen yıl okutulan Fen ve Teknoloji dersi kitabında kaldırılan başlık altında insanların üremesi bilimsel olarak ve çocukların kavrayacağı şekilde anlatılıyordu.

Başlığın ve konunun kitapta anlatılmaması ise tepkiye yol açtı. Yeni kitapta insanların nasıl çoğaldığına sadece birkaç cümlede değinildiğini gören öğretmenler, bunun çocukların gelişimini ve doğru bilgiye erişimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Fen öğretmenleri değişikliğin çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Çocuk, üreme sistemindeki organları ve işlevlerini öğrenmediği zaman, bu bilgileri kulaktan dolma bilgilerle öğrenmeye çalışır. Bilimsel bilgiyi bu çocuklara öğretmezsek, tabular, günahlar, ayıplar ortaya çıkar. Altıncı sınıflar hata yapmaya müsait bir yaş olduğu için de kendini koruyamaz. Üreme sistemini anlatırken biz çocuklara, aynı zamanda ergenlik sürecini de anlatırız.

Ruhsal ve bedensel yaşadığı değişimleri öğrenmesi, bu değişimleri yaşadığında normal karşılamasını ve kendini bilerek kabullenmesini sağlar.
Üreme sistemi organlarını sakınıp, resimlerle gösterilmediği zaman merak duygusu ile tacizci bir bakış oluşturabilir. Ayrıca bu konular 8. sınıfta anlatılacak olan genetik konusu için temel bilgisi olduğu için eksik bilgi verilmiş olacaktır.”

‘BİLİM AYIP, GÜNAH OLDU’
Eğitim Sen 1 No’lu eski Şube Başkanı Psikolojik Danışman Abdullah Tunalı, kitapta yapılan değişikliğin nedenini, bilimsel bilginin ayıp sayılması olarak gösterdi. Tunalı,”Bilimsel bilgi ayıp, günah ve tabu kavramları ile gölgelenerek, üzeri örtülmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
(http://bilimvegelecek.com.tr/insan-uremesi-fen-bilgisi-dersinden-kaldirildi/)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Taş Devri diyeti daha mı sağlıklı?

Next Story

Sinemanın Güney’i – Güney Özkılınç

Latest from Bilim

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ