Canlı varlığı, o arada insanı kavrayıp anlatmaya büyük katkılarda bulunmuş bir biliminsanı olan Henri Laborit, İnsan ve Kent (I’homme et la ville) adlı kitabında, canlının bedenindeki hücre örgütlenmesinin tıpkısının yaşadığı ortamda, ya da özel adıyla ‘kentte’ de belli yasalara ayak uydurduğunu, uydurması gerektiğini bulguluyor.
İnsan ve Kent, bu konuyu en ince ayrıntılarıyla gözler önüne seriyor. Varılan yargı yalın, çarpıcı: ‘kentleşme çarpık, çünkü içimizdeki dirimsel (biyolojik)  örgütlenmeyi -masalların ötesinde- tanımıyoruz, dolayısıyla dış örgütlenme de bunu yansıtıyor.
Cansız maddeden canlıya geçişteki evrimi, özellikle 1950’den sonra elektrikli aygıtların sağladığı araştırma kolaylıklarıyla, derinlemesine ve geniş olarak ele alan dirimbilim (biyoloji), tek hücreli canlıyla çok hücreli arasında tartışılmaz benzerliklerin yanında çok asal bir ayrılık saptamış: karmaşıklık ve örgütlenme biçimi.
Amiple insanoğlunu birbirinden ayıran yalnızca işte bu örgütlenme. Örgütlenmeyse, gittikçe kalabalıklaşan insanlığın temel işlevlerinden biri olmakla kalmamış, şimdi canalıcı bir soruna dönüşmüştür.

Kitabın Künyesi
İnsan ve Kent,
Henri Laborit,
Çev. Bertan Onaran,
Payel Yayınevi,
İstanbul, 1990
190 sayfa

Henri Laborit?in Yaşam Öyküsü
Fransız biliminsanı 21 Kasım 1914’de Hanoi’de doğdu; 1948’de Deniz Kuvvetleri’nde cerrahlık yaptı; o yıl hekimliği bırakıp bilimsel araştırma alanına geçti. 1951’de, ağır ameliyatlardan ve büyük sarsıntılardan sonra yapay kış uykusuna (hibernasyon) yatırmayla sağaltımı, 1952’de özellikle hipotalamustan kaynaklanan saldırganlığın dokunmasız kılınmasında etkili bir madde olan klorpromazin’i buldu. 1957’de Küçük Nobel adı verilen Amerikan Halk Sağlığı Derneği’nin Albert Lasker Ödülü’nü aldı. Bedenimizin saldırı karşısındaki tepkisi ve dirimbilimin (biyolojinin) toplumsal yaşama uygulanması üzerinde uzun araştırmalara girişti. 1958’den sonra, Boucicaut Hastanesi’nde dirim-toplumbilim araştırmaları yaptı. Daha yaygın yapıtlardan önce, Masson ve Ortakları yayınevince basılan 17 bilimsel inceleme kaleme aldı; bunların çoğu Rusça, İngilizce, İspanyolca ve Japonca’ya çevrildi, uzun süredir de uluslararası Agressologie (Saldırıbilim) dergisinin yönetmenliğini yürüttü.
Önemli yapıtları; Bedenin Saldırısı ve Sarsıntı Karşısındaki Tepkisi, Dirimin ve İnsanoğlunun Yazgıları, İnsanın Hücresel ve Bedensel İşlevbilimi, Dirimbilim ve Yapı, Sinirsel-İşlevbilim, Bilgiye Dayalı Toplum

Previous Story

Tiyatro Teorileri – Yunanlılardan Bugüne Tarihsel ve Eleştirel Bir İnceleme, Marvin Carlson

Next Story

Kumların Kadını – Kobe Abe “Yalnızlık hayal peşinde koşup da doyurulmamış susuzluktur”

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ