Karanlık Vardiya’ya dair – Naci Eksikoğlu

karanlık_vardiyaKaranlık Vardiya 90’lı Yılların Politik Arşivi adlı bir kitap çıktı sessiz sedasız. 90’lı yılların Türkiye’sini anlatıyor. Adı gibi, gazete kupürleri, resimler eşliğinde bir belgesel, bir film şeridi gibi 90’lı yılların politik arşivini gözler önüne seriyor. Ancak teorik bir altyapıyla işliyor bu arşivi. Gramsci’nin, Althusserl’in devletin ideolojik aygıtlarının nasıl işlediğini; devletin baskı aygıtlarının nasıl devreye girdiğini ve hangi boyutlara varabileceğini Türkiye’nin 90’lı yıllarının örnekleriyle anlatıyor. Olup bitenin neden sonucunu gözler önüne seriyor.

Kitap farklı bir tür. Sırça köşklerde hüküm süren felsefi kuramların günlük hayata indirilmesini izliyoruz kitapta. Karmaşık gelen bir felsefi kuramın örneklerle açıklandığında nasıl anlaşılır olduğunu görüyoruz.
Bunun yanında 90’lı yıllara ait hak ihlalleri derli toplu hacimli bir kitapta toplanmış. Faili meçhullerden kayıplara; cezaevi direnişlerinden toplumsal olaylara kadar bir mücadele tarihi ve hak ihlalleri kayıtları ince bir işlemeyle kitapta yer almış.
Hepsinden önemlisi 90’lar anlatılırken bugünün gökten zembille inmediği kitabın her satırında karşımıza çıkıyor. Kürtlerin duygusal kopuşlarının nedenleri göz yaşartıcı örneklerle içine işliyor insanın. Devletin nasıl acımasızlaşacağını ve neler yapabileceğini görüyoruz. Siyasal İslam’ın yükselişinin nedenlerini, hangi devlet kararlarıyla desteklendiğini kayıtlarıyla öğreniyoruz. Belgelerle, tutanaklarla, haberle verilen olaylardan sonra görüyoruz ki bu ülkede vahşet uygulayan bir avuç çetenin hepsinin yargılanmasını sağlayacak kanıtlar açık ve seçik olarak ortada duruyormuş.
Kitabın yazarı Ali Yılmaz’ın önsözde dediği gibi “Azgınca şahlanan şovenist toplumsal dalgaların ve ölümcül bir öteki düşmanlığının kasıp kavurduğu bu coğrafyanın ruhsuzluğu, belki okumaya bile utandığımız trajedilerin bilinmesiyle biraz olsun azalır.”
Çok zor okunacak bu kitap, okunduğunda pek çok zehirli düşüncenin panzehiri olacak.

Karanlık Vardiya- 90’lı Yılların Politik Arşivi, Ali Yılmaz, Doğan Kitap, Mayıs 2015

NACİ EKSİKOĞLU

Yazar Hakkında
Ali Yılmaz, 1970 yılında Rizeli bir ailenin çocuğu olarak İzmit’te doğdu.
Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden “Foucault’da İktidar Kuramı” lisans teziyle mezun oldu. 1995 yılında Ağrı’da başladığı öğretmenliğe İzmir, Kocaeli, Kızıltepe ve Bartın’da devam etti. Sendika ve demokratik kitle örgütlerinde aktivist olan Ali Yılmaz, politik araştırmalarla ilgileniyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Konseyi’nin ortak yürüttüğü “Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları” projelerinde çalışan yazarın Kara Arşiv: 12 Eylül Cezaevleri adlı bir kitabı daha bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir