Keloğlan ile Kahkaha Hanım – Yücel Feyzioğlu

“Türk masalları, Türk halkının yaşayışını, düşüncelerini, tenkitlerini anlatır; terbiye prensiplerini ele alır. Türk masallarının belirleyici öğelerine gelince: Örneğin Yücel Feyzioğlu’nun işlediği ‘Keloğlan’, bu Türk masallarına özgü bir tiptir…”
Prof. Pertev N. Boratav
Die Brücke dergisinde yayınlanan söyleşiden

“Yücel Feyzioğlu’nun derlediği Keloğlan masalları pırlanta değerinde. Türk anneler, nineler tarafından yaratılan bu bin yıllık masal tipini Yücel Feyzioğlu çağımızda yeniden canlandırıyor, çocukların hayal dünyasından bulup çıkarıyor. Yazar Feyzioğlu, öğretmek için yazmıyor; gösteriyor, etkiliyor, duygulandırıyor, düşündürüyor ve okumaya ilgiyi artırıyor. Yücel Feyzioğlu’nun derlediği Keloğlan masallarını çocuklardan önce biz Alman büyükleri okumalıyız.”
Rolf G. Lange
Westdeutsche Allgemeine Zeitung

Elginkan Vakfı, “2011 Yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü”
Türksav, “2011 Yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”
Halk Kültürü Araştırma Kurumu, “2012 Yılı Ödülü”

KELOĞLAN İLE KAHKAHA HANIM
Yücel Feyzioğlu
Yayın Tarihi: Ocak 2015
Sayfa Sayısı: 104

YAZAR HAKKINDA
Yücel Feyzioğlu, 1946’da Kars’ta dünyaya geldi ve kentin o dönemki renkli ortamında büyüdü. Susuz İlköğretmen Okulu’nda okuduktan sonra, 1972 yılında Almanya’ya yerleşti. Almanya’da Goethe Enstitüsü’nde dil eğitimi gördü, Andersson Yazarlık Akademisi’ni bitirdi, öğretmenlik yaptı. 1985 yılından beri serbest yazarlık yapmakta olan Feyzioğlu, Alman Yazarlar Birliği (VS) üyesidir.

Yücel Feyzioğlu, yazdığı kitaplarla yurtdışındaki çocuklarımızın Türkçe okumasını, kültürümüzle bağ kurmasını sağladı. “Keloğlan” masal dizisi çeşitli dillere çevrildi. 1974 yılından beri Anadolu ve Mezopotamya’dan, Türk, Kürt, Süryani, Arap masallarını; 1982 yılından itibaren de Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar Türklerin yaşadığı 24 ülkeden kardeş masalları derledi, çağdaş psikolojinin ihtiyaçlarını dikkate alarak onları yeniden yazdı. Feyzioğlu derlediği masallar 32 ciltte yayımladı ve büyük ilgiyle karşılandı.

Kaşgarlı Mahmud’dan beri kendi alanında yapılmış en geniş kapsamlı ilk çalışma olan bu masal külliyatı, Elginkan Vakfı tarafından “2011 yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü”ne, Türksav tarafından “2011 yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”ne ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu’nun 2012 yılı ödülüne layık görüldü. Bunların dışında Feyzioğlu çalışmalarıyla 1979 yılından bu yana birçok kez ödüllendirildi. 2002 yılında “Sihirli Limon” adlı masal kitabı, Almanya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın hazırladığı “Çocukların kafasında hayal dünyası açan 20 kitap” listesine seçildi ve aynı yıl “Anadili Neden Gereklidir?” araştırmasıyla Cumhuriyet Gazetesi’nce ödüle layık görüldü. 2003 yılında ise TRT Int kanalı tarafından düzenlenen AB-Türkiye ilişkileri konulu yarışmada “Danışman” adlı öyküsüne birincilik ödülü verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir