Benerci Kendini Niçin Öldürdü?, Nâzım Hikmet’in uzun şiiridir. Bu şiirden ilk parça 1928 yılında “Varan 3” kitabının sonlarında görüldü.

Ancak Benerci’nin okuyucuların karşısında kitap olarak çıkması için aradan iki yıl geçmesi gerekecekti. Arada 1930 baskılı “1+1=BİR” ve 1931 baskılı “Sesini Kaybeden Şehir” kitapları yayınlanacaktı. Nihayet “Benerci Kendini Niçin Öldürdü?” 1932 ‘de Kitapçı vitrinlerini süslemeye başladı.

“Benerci…”nin başkahramanı Benerci’yi, kimileri kendisine soyadı olarak seçer… Avukat katipliği yaparken Nazım Hikmet’in yanında çömez olarak Babıali’ye adımını atan Kemal Tahir, henüz müptedi bir şair iken, 1934’te çıkarılan kanuna göre soyadı alma zorunluluğu getirilince kendisine bir isim seçer: Benerci! 1938 yılında Nazım Hikmet’le birlikte yargılandığı Donanma Dvası’nın zabıtlarında da aynı soyadı geçmektedir Kemal Tahir’in…

Ancak yıllar sonra (…) “Benerci soyadını aldığı gençlik döneminin kolay etkilenme ve öykünmesiyle şöyle dalga geçecekti:

“Bizim o zamanki komünistliğimiz, bildiğin, Nazım Hikmet komünistliği canım… Trum, trum, trum / tram tiki tak / makinalaşmak / istiyorum! Bunu belledin mi oldun gitti komünist…”

Emin Karaca
Nazım Hikmet Şiirinde Gizli Tarih
Destek Yayınevi
106.sayfa

Previous Story

Sait Faik ve Sinema. “bir filmi illa başından mı seyretmek gerekir!”

Next Story

Stephen King hakkında az bilinen 20 ilginç detay

Latest from Biyografiler

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ