Küresel Hollywood (Ekonomi – Politik) – John McMurria, Nitin Govil, Richard Maxwell, Ting Wang, Toby Miller

“Hollywood, dünyadaki ABD’nin en güçlü silahı ile 400 milyonluk halkın böylesine kültürel olarak döllenmesi işini üstlendi. Film üstüne filmler, iki savaş boyunca Hindistan’a gönderildi – filmler bize rumba ve samba yapmayı öğretti. Filmler bize kumrular gibi sevişmeyi ve kur yapmayı öğretti. Filmler bize öldürmeyi ve çalmayı öğretti; filmler bize ‘Hi’ ve ‘Gee’ (merhaba ve hay Allah anlamlarına gelir) demeyi, onlar gibi çığlık atmayı öğretti. Filmler bize şeytanlığı ve boşanmayı öğretti ve filmler bizi neşelik/canlılık kokan yerlere ve içki âlemlerine götürdü…

Hollywood bizim yiyeceklerimizin, suyumuzun, havamızın, sanatımızın, kültürümüzün, geleneklerimizin, felsefemizin, hayat ve insan ilişkilerimizin etkisini bozdu. Hollywood’un dokunduğu ne varsa o kirlenmiştir. Amerikalıların bin bir günahı pek çok Hintli modaya dönüştü. İşte eğlence yoluyla, bize öğrettikleri ‘Amerikan yaşam tarzı’. Sayısı sınırlı birkaç tane iyi filmle, bize bin bir tane çürümüş kokmuş filmleri gösterdiler.”
-Baburo Patel- Hintli yazar
“Bizim Mirasımıza Yapılan Tecavüz”

“Magni passus extra viam – yaşadığımız her geçen gün- içler acısı bir ilerleme halinde karşımıza çıkan film sanatı ve endüstrisinin günahı ve ahlak bozukluğunu gösteren sahneler içermesi nedeniyle derinden öfkeliyiz… Her gün milyonlarca insanın bu filmleri seyretmeye gittiğini söylememize bile gerek yok; bu sinema salonları uygar ve yarı-uygar ülkelerde her geçen gün daha da çoğalıyor; bu filmler yalnızca zenginlerin değil fakat toplumun bütün sınıflarının boş zamanlarına sunulmaktadır ve sapkınlığın en popüler biçimini oluşturuyorlar.”
-Papa XI. Pius, 1936-
(Tanıtım Bülteninden)

“Beş bölümden oluşan kitap; ?Küreselleşme / Emperyalizm?, ?Yeni Uluslar arası İş Bölümü?, ?Ortakyapım Üreten Hollywood?, ?Küresel Haklar? ve ?Seyirciyi Çekmek? başlıklarından oluşuyor ve Atam?ın deyişiyle bir yanılsama olan, ?büyük oranda filmlerle üretilen ve asıl tüketicinin Amerika hakkında her zaman yanılsamaya ihtiyaç duyan dünyanın büyük çoğunluğu olan? bir sektörün damarlarına nüfuz etmeyi başarıyor.” BirGün Kitap, 16.06.2012

Kitabın Künyesi
Küresel Hollywood
(Ekonomi – Politik)
John McMurria, Nitin Govil, Richard Maxwell, Ting Wang, Toby Miller
Doruk Yayınları / Sinema Dizisi
Kapak Tasarımı : Cafer Çakmak
Hazırlayan : Zahit Atam
Çeviri : Selim Türkmenoğlu, Yusuf Can Ekinci, Zahit Atam
İstanbul, Haziran 2012, 1. Basım
720 sayfa

Previous Story

Sabırsızlık Zamanı 2 – Yuri Trifonov

Next Story

Yaşamadım – Turan Dursun

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ