Kürt Tiyatro TarihiÇetoyê Zêdo ve Yavuz Akkuzu tarafından hazırlanan Kürt Tiyatro Tarihi, bu alandaki en kapsamlı çalışmadır. Bu çalışmada; Kürt tiyatrosunun kaynakları, bilinmeyenleri ele alınmakta, başlangıçtan 1990’lara kadar Kürt tiyatrosunun gelişimi hakkında okura geniş bir perspektif sunulmaktadır. Kürt Tiyatro Tarihi ve külliyatını Türkiye’de görünür kılmayı amaç edinmektedir.

Kitap, Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt tiyatrosunun dışında, Sovyet Kürt Tiyatrosu’nun geçmişiyle ilgili önemli makale, belge ve yazılardan oluşmaktadır. Kitapta Kürt Tiyatro Edebiyatı’nın oluşumu, 1990’lara kadar geçirdiği evreler ve tarihsel yönelimler irdelenmektedir. Ayrıca “Geleneksel” Kürt tiyatrosu biçimleri hakkında önemli örnekler sunulmaktadır.
Kitapta; İlk Kürtçe Piyes Memê Alan, Kürdistan Tiyatrosunun Ortaya Çıkışı, 1920-1958 Irak’ta Kürt Tiyatrosu, 1970’lerde Kürt Tiyatrosu, Bir Direniş Biçimi Olarak Kürt Tiyatrosu, Sovyet Kürt Tiyatrosu, İlk Tiyatro Grupları… Tiflis Kürt Halk Tiyatrosu, İsveç’te Kürt Tiyatrosu: Newroz Çiçekleri… gibi belge ve makalelerle birlikte Kürtçe Tiyatro Terimleri ve Kavramları, ayrıntılı hazırlanan bir de kronoloji yer almaktadır.

Kitabın Künyesi
Kürt Tiyatro Tarihi
Derleyen: Çetoye Zedo | Yavuz Akkuzu
Yayıncı: Evrensel Basım
07 / 2016
Türkçe
272 Sayfa
Tür: Tiyatro Tarihi

Previous Story

Sevmek/Yaşamak ve Yazmak için Yaşayan: STENDHAL – Bedriye Korkankorkmaz

Next Story

“Yoksulluğun etnikleşmesi” ne demektir? “Yoksulluk kültürü” nedir?

Latest from Kürt Edebiyatı

Zazaca-Türkçe Sözlük – Mesut Özcan

Zaza dili ve kültürüne önemli bir katkı olan bu kitap, Mesut Özcan’ın hazırladığı sözlüğün yanı sıra, Mehmet Bedri Gültekin’in Zazaca grameri üzerine bir çalışmasını
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ