Bir demiryolu işçisinin oğlu olan Pablo Neruda, 20. yüzyılı “büyük yaşamış” şairlerden. Şiir, diplomatlık ve toplumsal savaşım, onun yaşamının üç büyük uğraşı. Hem sürgünler yaşamış, hem de ülkesi Şili’nin Paris büyükelçiliğine kadar yükselmiş bir ozan. Yirmi Aşk Şiiri, Umutsuz Bir Şarkı, Yeryüzünde Konaklama, Yürekteki İspanya, Evrensel Şarkı ve Macchu Picchu Dorukları gibi yapıtlarıyla Neruda, çağımızın en saygın ozanlarından biri. 1958’de yayınlanan Kuruntular Kitabı ise, bir anlamda, Neruda’nın “güz dönemi”nin başyapıtı. Şairin melankolik-ironik ruh yapısının aynası; “şiirle düşünme”nin olağanüstü bir örneği. Onca sürgünün, onca yurt özleminin ardından ülkesine dönen Neruda’nın, yurdunu, yurdunun denizini, toprağını, halkını yeniden keşfedişinin lirik bir öyküsü. Kuruntular Kitabı (Estravagario), Neruda’nın belki de en kişisel yapıtı.
“Alova’nın çevirdiği Kuruntular Kitabı, şairin kitap bütünlüğünü bozmadan dilimize kazandırdığı özgün bir yapıtı. Uzun yıllarını yurtdışında geçirdikten sonra ülkesine dönen şair, 1957-58 yıllarını bu kitabındaki şiirlerini yazarak geçirmiştir. Ülkesini, insanlarını ve doğasını artık ilerlemiş yaşının da olgunluğuyla yeniden keşfettiği şiirlerdir bunlar. Bir şairin kendisiyle ve hayatıyla hesaplaştığı şiirlerdir. Bu nedenle de özel bir ilgiyi hak etmektedir. Kuruntular Kitabı, bu ilgiyi gösterecek şiir okurlarını kesinlikle mutlu edecek bir kitap.”
22 Mart 2007 tarihli Sabah Gazetesi Kültür Sanat sayfası

“Kuruntular Kitabı, Neruda?nın şair olarak gelişiminde kuşkusuz çok önemli bir dönemi işaret eder. Kitapta yer alan 68 şiir bir tür dinlenme noktasını, denizin ve toprağın yeniden keşfini ve şairin tanımladığı gibi bir ?sonbahar dönemi?ni işaret etmektedir. Bu kitapta Neruda, daha önceki eserlerine oranla kararlı bir şekilde daha kişisel bir şiiri geliştirmiştir. Şu dizelere bir göz atalım: ?Bir şey anlamıyorum küllerden başka?, ?Ne kadar sürer insanın ölümü??, ?Ama sessizliği aradığım için düşünmeyin öleceğimi?… Bu dizeler sadece Kuruntular Kitabı zamanının şekil verdiği bir sezgi ve duyarlığın dizeleridir ve kuşkusuz Neruda artık daha içe kapanık, daha lirik ve yapıtının yalnızlığına daha hâkimdir. Unutulmaması gerekir ki Neruda, yazdığı birçok şiirde olduğu gibi Kuruntular Kitabı?nı oluşturan şiirlerde de içten içe tüm yaşamının ahlâkî aydınlığı adına sürekli geçmişini anar. Onunki inanılmış ve tüm berraklığıyla itiraf edilebilir bir yaşamdır. Ve gelecek de daima itiraf edilmeyi beklemektedir.” Serkan Ozan Özağaç

Kuruntular Kitabı
Yazar: Pablo Neruda
Yayınevi: İmge Kitabevi Yayınları
İspanyolca Özgün Adı: Estravagario
Çeviren: Erdal Alova
Sayfa Sayısı: 184 sayfa

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Fener, Gece ve Yıldızlar – Wolfgang Borchert ‘Düşlerde Fener Olmak’

Next Story

Sokak Siyaseti: İran?da Yoksul Halk Hareketleri – Asef Bayat

Latest from Pablo Neruda

Pablo Neruda’nın Çocukluk Günleri ve Şiir

Çocukluk günlerim boyunca unutamadığım tek şey, yağmur olmuştur. Güney Kutbu’ndan, ta Horn Burnu’ndan gelen bu yağmurların düştüğü topraklarda, anavatanımın uzak güneyinde hayata hazırlandım ben:

Ayaklarına Dokunurum Gölgede – Pablo Neruda

Şilili usta şair Pablo Neruda’nın, ölümünden sonra evinde bulunan 21 şiiri ilk kez Türkçe yayımlandı. ‘Ayaklarına Dokunurum Gölgede’ adıyla, Can Yayınları’nca basılan kitapta şairin
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ