Okumak nedir? İyi bir okuyucu ne demektir? Bu yazı, bu sorulara kısa bir yanıt vermeyi amaçlıyor. Bu yazı, bu konunun ipuçlarını veriyor. Önemlidir; geleceğin büyükleri ve güzel bir yaşamanın kurucuları olacak olan çocuklarımızı bu alanda yetiştirmek ve bunu herkesin görev olarak algılamasını sağlamak.

Okumak, dildir. Dil, anlamak içindir. Anlamak, yazılan metni anlamak oluyor.

Yazılanları anlamak, yani anlama yeteneği, iki temel prensip içeriyor: Birincisi, çocukların sözcükleri ?harf harf söyleme? ve ikincisi, sözcükleri anlama, kavrama durumu. Açıktır; yeni dil öğrenen ya da daha yeni okula başlayan çocuklarımız, birçok sözcüğü, harf harf söylemeyebilirler, ama yazılan ve onlara okunan metni rahatlıkla anlarlar. Anlıyorlar.

Okumak, bu anlamda, bazı evrelerden geçiyor: Birincisi, okumayı geliştirme, okuma yeteneğini artırma. Bu okul öncesi ve sonrası devam eden ve birbiriyle bağıntılı olan bir süreçtir. Bu, çocukların kelimeleri harf harf söyleme, kavramları, kelime ve cümlelerin anlamını bilme süreci. Bu süreç, farklı metinleri okuma isteği ve azmi ile geliştirilir ve desteklenir.

İkincisi, okuma eğitimi: Bu aşamaya yardımcı olacak ?okuma atölyeleri? oluşturma.

Üçüncüsü, okuma zorluğu çekenleri, okumaya motive etme: tüm dil çeşitlerini kullanarak, çocukların okuma gelişimini destekleme?

Okumak, dildir. Dil, okuduğunu anlamak içindir.

Bu bağlamda, iyi bir okuyucu olmanın özellikleri vardır. Motivasyon: Okuma isteği. Yani çocuğu ?iyi bir okuyucu? olma yolunda desteklemek ve teşvik etmek. Dahası var: okumak, metni sonuna kadar okumak ve yazılanları dikkatlice ve özgürce tahlil edebilme durumu.

Dahası var: okumak, yapıcı bir süreçtir. Bu, şu demektir: metni, sahip olduğumuz yetenek ile yorumlamaktır.

Okumak, dildir. İnsanlar, sözcükler aracılığı ile kendini anlıyor ve kimliğini geliştiriyor. Merakın teşviki ve sürekli genişleyen kavram dünyamız da dil aracı ile sağlanıyor.

Okumak, dildir. Dil, anlamak içindir.

Anlamak, düşünmek içindir.

Okumak, anlamak ve düşünmek, güzel bir düzen yaratmak için, dünyayı kelimelerle fethetmek demektir!

Faiz Cebiroğlu

1 Comment

  1. Sayın Cebiroğlu, yazınız öğretci, duru, akıcı ve sıcak.
    Bunun için teşekkürler.
    Hoşgörünüze güvenerek söylemeliyi ki, Okuyucu yerine “okur”, kelime yerine “sözcük, cümle yerine “tümce”, gibi yeni pırıl pırıl Türkçe karşılıklarını görmek beni daha da mutlu ederdi.
    Motivasyon, teşvik, fetih gibi eski sözcüklerin karşılıklarını bulmakta da zorlanmayacağınız biliyorum.
    Başarı dileklerimle, dostlukla.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Yalnızlığı Umutla Kımıldatan Şair: Doğan Şadıllıoğlu – Müslüm Kabadayı

Next Story

İmge Dünyasına Giriş – Nejdet Evren

Latest from Faiz Cebiroğlu

Hoşça kal, büyük şair Semih El-Kasım…

Hoşça kal, büyük Filistinli, devrimci, direnşçi şair: Semih El-Kasım. Aramızdan fiziki olarak ayrıldın ama Filistin için yazdığın direniş şiirlerin yaşıyor, halklaşıyor… Şiirlerin, şu anda,
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ