Otomatik Portakal, Anthony Burgess’in en iyi eserlerinden biri olan roman. Eser o yılların (1960’lı yıllar) modernleşme ve değişim sancılarını yansıtırken, bireylerin ne kadar özgür veya baskı altında olması gerektiğini ve sonuçlarını sorgular. Ve bunu eserin kahramanının hayatında okuyucuya anlatır.

Yazar kitabı hakkında; “Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum…” demiştir.

1. Anthony Burgess, 1959 yılında konan beyin tümörü teşhisinin ardından bir yıllık ömrünün kaldığını öğrenmiş ve bu süre içerisinde biri Otomatik Portakal olmak üzere toplam beş tane roman yazmıştır. Fakat sonradan teşhisin yanlış olduğu anlaşılmış.

2. Romanın baş kahramanı Alex’in ismindeki “A” harfi olumsuzluk hali içermektedir ve “Lex”, kanun anlamına gelmektedir.

3. Romanın hikâyesinin ortaya çıkışı, İkinci Dünya savaşı Londra’sında Anthony Burgess’ın karısıyla birlikte yaşadığı gerçek bir olaya dayanmaktadır.

4. Roman, adını İngiliz argosunda garip davranışlar ve olumsuz özellikler barındıran “Queer as a clockwork orange” deyişinden almaktadır.

5. Yazar, asıl kimliği olan müzisyenliğe roman yazan bir müzisyen olarak devam etmek istemiş ve yazarlığa bu şekilde başlamıştır.

6. Kitabın adındaki portakal, organik haliyle insanlığı; otomatik ise makineleşmeyi temsil etmektedir.

7. Alex’in çetesi, kendi aralarında ürettikleri Rusça kökenli “Nadsat” dilinde konuşmaktadırlar.

8. Otomatik Portakal romanı yazıldığı yıllarda aslında geleceği anlatan bir distopya olarak ele alınır. Günümüz dünyasına bakıldığı zaman ise bu öngörünün büyük oranda gerçek olduğunu söylemek mümkün.

9. Kitap, Stanley Kübrick tarafından filme alınmış ve İngiliz gençleri arasında yoğun şiddete neden olduğu gerekçesiyle bizzat Kubrick tarafından gösterimden kaldırılmış.

Semih Öztürk
listelist.com

Previous Story

Edebiyatın, Sözcüklerin, Tutkunun, Gece Doğan Güneşin İmparatoru: Balzac – Bedriye Korkankorkmaz

Next Story

Gökten üç elma düştü, üçü de tüccarların başına.

Latest from Anthony Burgess

Otomatik Portakal – Anthony Burgess

Sanat hayatına müzisyen olarak devam ederken ve “roman yazan bir müzisyen” olarak anılmasını isteyen Anthony Burgess, 1959 yılında beyin tümörü teşhisi konunca para kazanmak

Distopya Edebiyatı Kitapları Seçkisi

Her geçen gün distopik dünyaya kendimizi daha yakın hissettiğimizden midir bilinmez, distopya edebiyatı, dünya edebiyatı içinde artık vazgeçilmez bir hale geliyor. Bu, uzak bir

Bir Elin Sesi Var – Anthony Burgess

İngiliz edebiyatının en verimli yazarlarından biri olan Anthony Burgess Türkçe’de daha çok Otomatik Portakal romanıyla bilinir. Anthony Burgess ‘in Bir Elin Sesi Var (
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ