Özel Yükseliş Koleji “ Kahvede Şenlik Var ” Anılar 1972 – 1973 – Ayhan Hüseyin Ülgenay

1972-1973 Tiyatro döneminde kendi Tiyatromda oynanan Alaaddin Ve Sihirli Lambası isimli oyunu o sezon sahneden kaldırmaya karar verdim.Oyun iki dönemdir oynuyordu. O seneler çocuk oyunu bulmak çok zordu ve bulunan oyunların yazarları ile anlaşmak da ayrı bir sorun olduğundan oynanacak oyunu kendim yazmaya karar verdim “ KONUŞAN EŞEK ” isimli oyunu yazdım.1973 yılında bu oyunu oynadık. O sezon Yükseliş Kolejinden de teklif geldi.Kasım ayının on beşi idi okula Burhan Beyi görmeye gittim.Yapılan teklifi kabul ettim zaten gecen sene sahneyi halletmiştik aynı oyuncu kadrosu da duruyordu .Bu sene okulun Tiyatro kolu başkanları Türkan ALAÇAM ve Ayca TAMER isimli çok değerli iki öğretmendi. Gerisi çalışmalarımıza kalıyordu.

Seçtiğim oyun “ KAHVEDE ŞENLİK VAR ” yazarı Sabahattin Kudret AKSAL oyun 1965 senesinde Devlet Tiyatrosunda Melek ÖKTE tarafından sahneye uyarlandı.04 EKİM 1965 tarihinde prömiyer yaptı. Rolleri Muammer ESİ, Kerim AVŞAR, Gülgün KUTLU paylaştı.1967 yılına kadar oynadı. 16 – 30 Eylül 1968 de Yugoslavya ya turneye gitti.
OYUNUN KONUSU:
1 – Kadın erkek ilişkilerinde gerilim noktası olan “ Evlenme Oyunu” nun açık oturum halinde bir tartışması daha doğrusu çıkar evlenmesinin mizah açısından yapılmış ince bir hicvi. Ama şair orta oyunu yapısı içinde işlenen temayı süslemiş. Kahramanların kibar görünüşler altında sırıtan bencilliklerine kadınla erkekteki o ezeli pazarlık ruhuna birinin kendini “Mümkün olduğu kadar pahalıya satmak” öbürünün de “kabil olduğu kadar ucuza almak” içgüdüsüne biraz duygu biraz renk katmak için aralarına garson adını verdiği bir PİŞEKAR koymuş
Naciye FEVZİ Akis Dergisi Ank. 27 KASIM 1967
2 – Sabahattin Kudret Kadınla-Erkeğin oyununu yazmış. Bir çıkar evlenmesi yapmak üzere olan bir kadınla bir erkeğin tanışması daha doğrusu pazarlığı.Evlenmeyi bile işinin bir bölümü sayacak kadar katı bir iş adamı olan erkek ve alış-veriş katılığında olsa bile evlenmede duygulu bir yumuşaklık arayan kadın,en güzel çizgileriyle her erkeğin her kadının oyunu sayılabilecek bir konu,
Ömer ATİLA Meydan Dergisi İst. 26 EYLÜL 1965
YAZARIN YORUMU:
Oyunun biçimini kurarken,diyaloglarını yazarken de Gerçekçi Tiyatroya yaslanmadım. Bir orta oyun havası içinde.bir orta oyununun havasını Klasik Komedyanın yapısında eritmeye çalışarak bir düzen bulmak istedim.Gerçek dışı bir davranışla işe girişirken düşüncem gene gerçeği en belirgin yüzüyle vermekti
Sabahattin Kudret AKSAL D.T. Dergisi EYLÜL 1968 Sayı: 42 sayfa:9

Oyunu seçme nedenim oyunun üç kişi tarafından oynanacak olması.Bana göre basit bir dekorla da oynanabilir olması ve elimde olan sahneye uygun olması. Seçtiğim oyunu okul idaresine söyleyince,benim başladığın bir işi bitireceğimden emin olan hocalarımdan destek geldi ama öğretmenler odasında öğretmenlerin arasındaki konuşmalardan sonra şimdi ismini yazmak istemediğim bir müzik öğretmeni (Kendisi çok değerli, bir müzisyendir.Türk Sanat müziği dalında besteleri vardır.Yükseliş Koleji Marşını da o bestelemişti.) yanıma gelerek siz kimsinizde o oyunu oynayacaksınız.Basit bir oyun seçin diye önerilerde bulundu. Yazılan ve oynanan hiçbir oyunun basit olmadığının farkında değildi.Sanırım Devlet Tiyatrosundaki oyunu da seyretmişti ve oyunun kadrosunun tesirinde kalmıştı.Hiç sesimi çıkarmadım.Ben yaşantım boyunca yaptığım hamlelerin,yaptığım işlerin karşısında bir işe yaramayan yahut o işi bilmeyen kişiler tarafından muhalefet görmüştüm. Bu yaşantım boyunca da devam edecekti bunun bilincindeydim. Gecen sene beraber çalıştığım sanatçı arkadaşlarımı tekrar bir araya getirdim.Onlar bana ben onlara güveniyordum.
Okul idaresi okul içi bürokratik engelleri halledince 01.11.1972 tarihinde provalara başladım anlaşmaya göre oyun iki ay içinde oynanacaktı.Oyunun kadrosu ise şöyle:

OYUN: KAHVEDE ŞENLİK VAR
YAZARI: Sabahattin Kudret AKSAL
YÖNETEN: Ayhan Hüseyin ÜLGENAY

GARSON: Ahmet ERES
ERKEK : Murat YAKAR
KADIN : Ferhan ÖZER
DEKOR ,KOSTÜM, EFEKT: Kemal ORAN

Okuma provaları ve oyunu yorumlarken oyun hakkında oyuncularla hiç oyun hakkında konuşmadım yorum yapmadım oyunun komedi olduğunu söylemedim. Oyunu onların anlayışına bıraktım.Oyun ağır bir komedi olduğundan ne kadar ciddi oynarlarsa o kadar nüans ortaya çıkacaktı. Bu tutumum oyunun laçkalaşmamasını sağladı. Devlet Tiyatrosundaki oyunu seyredememiştim ama nasıl sahneye uygulandığını da merak etmiştim. Devlet Tiyatrosundaki eğitmenlerimden oyun hakkında ki düşüncelerini öğrendim. Oyunun resimlerini iyice inceledim.Eğitmenlerime göre oyun Avrupa standartlarına göre sahneye konmuştu ve yorumu Avrupalı bir yazarın oyunu gibi yorumlanmıştı. Oysaki yazarı Türk’tü oyun Türk adetlerine göre yorumlanmalı idi.Bu benim için çok önemli idi çünkü Devlet Tiyatrosunun imkanları ile benimki bir değildi ben yorumu daha güncel tutmak zorunda idim.Oyunun yorumu:oyunda belirtilen nüanslara ve vurgulara dikkat edilerek ,Cumhuriyet Türkiye’sine uygun ve Türk adetlerine göre olmalı idi.Öylede oldu.Dekoru çok Basit tuttuk Sahnenin arkasına çocuk oyunlarına benzeyen bir fon perdesi koyduk. Sahneyi fon kağıtları ve balonlarla süsledik.Basit bir kır kahvesi görüntüsü verdik.Bölmenin üzerine Kahvehane yazdık bir çay bardağı ekledik oraya iki masa ve üç sandalye koyduk.Bizim bölmeyi çay ocağı olarak dekore ettik.Üzerine basit fakat dekora hava veren resimler çizdik yazılar yazdık. Dekoru hazırlarken oyunda oynayan sanatçı arkadaşlarımın da fikirlerinden istifade ettim.Onların sahnede rahat olmaları birazda dekoru benimsemelerinden geçtiğini biliyordum. Dekorları senelerdir beraber çalıştığımız Kemal ORAN yaptı. Birde bayan bir suflörümüz vardı eğer onu Devlet Tiyatrosundan birileri görse hemen işe alırdı. Ama en büyük şansım elimde bulunan kadro idi, öyle bir üçlü bir daha yan yana gelmez idi.Oyunun provaları ve dekorun yapımı tam iki ay sürdü.26 Aralık 1972 Cuma günü saat 20,15 de oyun Prömiyer yaptı.Çok büyük ilgi ve takdir topladı.Oyunun bitiminde o meşhur müzik eğitmeni bana yan yan bakarak tebrik etmeden,hemen ayrıldı.Onu o halde görmek bütün yorgunluklarımı unutturdu. Oyun iki gece velilere,üç oyunda okulun talebelerine oynadı. 29 Aralık 1972 tarihinde bitti. Oyunun eleştirisi Amatör Sanatçılar Dergisinin (ASD) Mart 1973 tarihli sayısının 12. sayfasın da yayınlandı. oyunda oynayan Ahmet ERES okulu bitirdikten sonra tiyatroyu meslek olarak seçti. Birkaç tiyatroda oynadıktan sonra seslendirme sanatçısı olarak çalıştı. Hayatını Dublaj ve seslendirme sanatçısı olarak davsam ettirdi.Mesleğinde en üst seviyeye çıktı ve ünlü oldu. 27 EKİM 2012 tarihinde hayata veda etti.
HAKKINDA:
1 – Resim: Ahmet ERES – Murat YAKAR
2 – Resim: Ahmet ERES – Murat YAKAR – Ferhan ÖZER
3 – Resim: Ahmet ERES – Murat YAKAR – Ferhan ÖZER
4 – Resim: Murat YAKAR – Ferhan ÖZER
5 – Resim: Ahmet ERES – Murat YAKAR – Ferhan ÖZER
6 – Resim : Ayhan ÜLGENAY – Burhan BATUR – Ferhan ÖZER
7 – Resim :Okul Yıllığı
8 – Resim :Sabahattin Kudret AKSAL
9 – Resim :Ayhan Hüseyin ÜLGENAY
10 – Resim: Ahmet ERES
11 – Resim: Oyunun Davetiyesi
12 – Resim: Burhan BATUR un Kartviziti
13 – Resim: Devlet Tiyatrosu Dergisi
14 – Resim: Devlet Tiyatrosu Dergisi (İç Sayfa)
15 – Resim: Amatör Sanatçılar Dergisi (ASD)
16 – Resim: Kitap 1966
17 – Resim : Kitap 1982
18 – Resim : Kitap 1988
Not: Yayınlanan resimler kendi koleksiyonumdandır.

Error 190: Invalid OAuth Access Token. Try using the admin panel to re-validate your plugin.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Sessizlik ve Gürültü – Nihad Siris

Next Story

Kenan Evren is dead! – Carlos Latuff

Latest from Anlatı

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ