Piraye’ye Mektuplar (Tıpkı Basım Mektuplar Özel Kutu İçinde) – Nazım Hikmet Ran

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Nâzım Hikmet’ten Piraye’ye Mektuplar kitabı, Nazım Hikmet’in eşi Piraye Hanım’a gönderdiği 581 mektuptan oluşuyor. Bu kitabın yanında ayrıca hepsi tıpkıbasım olan ve kitapla birlikte sadece 1000 adet basılan 26 mektubun bulunduğu bir kutu da bulunuyor.

Mehmet Fuat’ın hazırladığı Nazım Hikmet’ten Piraye’ye Mektuplar, Yapı Kredi Yayınları tarafından özel bir baskıyla basılan bir kitaptan ve içinde 26’sı zarfları ile birlikte birebir çoğaltılan mektupların bulunduğu özel bir kutudan oluşuyor. Sadece 1000 adet basılan ve her ikisi de ortak olarak numaralandırılan kitap ve kutu içinde yer alan mektupların tasarımını GMK Başkanı Grafik Tasarımcı Yeşim Demir, Yapı Kredi Yayınları için özel olarak hazırladı. “Kitapta Nazım’ın eşi Piraye’ye gönderdiği 581 mektup bulunuyor. Kutu içinde yer alan ve tıpkıbasım olan mektupların 26’sı da, Nazım’ın 11 Kasım 1933 – 11 Kasım 1949 tarihleri arasında eşine gönderdiği mektuplar arasından seçilerek hazırlandı.

Kitapta yer alan mektuplarda karşımıza çıkan, yalnızca hayran olduğumuz şiirlerin yazarı Nâzım Hikmet değil. Eşi, çocukları, aile ve arkadaş çevresi, yaptığı işler, öteki mahkûmlarla ilişkileri, ülkenin, dünyanın, insanların durumları üstüne düşünceleriyle bir hayatın olabilecek en geniş görünümü” Çoğu, şairin eşine yazdığı aşk mektuplarından oluşan bu çalışma, büyük bir aşkın nasıl olduğunu ve ne anlama gelebildiğini gözler önüne seriyor. Kutu içinde tıpkıbasımları yapılan 26 mektubun içinde Nazım’ın Bursa Cezaevinden yazdığı 33.11.11 tarihli ünlü “Karıma Mektup” şiiri de bulunuyor. Diğer mektubunda ise Nazım’ın, Piraye’ye ithaf ettiği büyük yapıtı Memleketimden İnsan Manzaraları’nı yazmaya başladığını öğreniyoruz.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Piraye’ye Mektuplar
(Tıpkı Basım Mektuplar Özel Kutu İçinde)
Nazım Hikmet Ran
Yapı Kredi Yayınları / ÖZEL DİZİ
Hazırlayan: Yeşim Demir
İstanbul, Şubat 2012, 1. Basım
400 sayfa

1 Comment

  1. Yapı kredi yayınlarının Nazım Hikmet’in telif haklarını almasına hiç anlam veremedim.. ama üstadın mektupları güzel okunmalı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Pedro Paramo – Juan Rulfo

Next Story

Söyleşi / Pablo Neruda’yla söyleşi: Adımı değiştirmek yaptığım ilk direnişçi hareketti

Latest from Mektup

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ