“Rus Edebiyatında Puşkin Gerçekçiliği”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Ataol Behramoğlu’nun, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi?nde ki doktora çalışmasıdır.
Aleksandr Puşkin (1799-1837), her şeyden önce ozandır. Ona asıl ün kazandıran yapıtları, Rus ve Dünya edebiyatında bıraktığı ölümsüz şiir mirasıdır. Ama öykü ve romanlarıyla da dünya ölçüsünde ünlü ve önemlidir. Bu alandaki çalışmalarına yaşamının olgunluk döneminde başlaması onlara ayrı bir değer kazandırmaktadır. Puşkin, Batı kültürü ve özgürlükçü düşünceyle Rus halk duyarlığını kaynaştırdığı yapıtlarında Rus yazın dilini arındırmış ve zenginleştirmiş, bu dile çağdaş ve ulusal bir yapı kazandırmıştır. Rus toplumunun halksal özelliklerini yansıtan tipler yaratmakla Rus edebiyatında ulusal ve gerçekçi çığırın öncüsü olmuştur. Puşkin sonrası 19. yüzyıl Rus edebiyatının bütün büyük yazarları onun yapıtlarıyla beslenerek yetişmişlerdir.

Aleksandr Puşkin üzerine düşünmek Rus edebiyatının tümü üzerine düşünmekle eşanlamlıdır. XVIII. Yüzyılda da özgün yazarlara ve şairlere sahip olmakla birlikte Batı edebiyatlarının ve özellikle de Fransız edebiyatının etki alanlarında oluşumunu sürdüren Rus edebiyatının bir sonraki yüzyılda evrensel kimlik kazanması Aleksandr Puşkin ‘in ürünleriyle başlayan bir süreçtir. Bu anlamda Puşkin üzerine düşünmek XIX.yüzyıl öncesi ve XIX.yüzyıl Batı edebiyatlarının başlıca olgu ve kavramları üzerinde düşünmekle de eşanlamlıdır.

Kitabın Künyesi
Rus Edebiyatında Puşkin Gerçekçiliği
Ataol Behramoğlu
Türkiye İş Bankası Yayınları
Baskı Tarihi: 2002
222 sayfa

Previous Story

Yüzyıl Sonra Brecht – Zehra İpşiroğlu

Next Story

Bir Halkın Müziği Caz – Sidney Finkelstein

Latest from Ataol Behramoğlu

Oyun yazarı olarak Maksim Gorki, Ataol Behramoğlu

Yaratıcılığıyla Sovyet Rus edebiyatını başlattığı kabul edilen, sosyalist gerçekçilik akımının kurucusu sayılan Maksim Gorki, yapıtlarını iki çağın (19.Yüzyıl-20.Yüzyıl) kesiştiği noktada verdi. Marangoz bir babanın
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ