Sabahattin Ali Orhan Kemal’i Nâzım Hikmet’in mektuplarıyla tanımıştır. Nâzım Hikmet 6 Mart 1943 tarihli mektubunda, “Burada, Bursa Cezaevi’nde Raşit Kemali adında bir delikanlı var. Suçu benimki gibi. Altı ay sonra da cezası bitirip çıkıyor. Çok istidatlı ve şimdiden cidden güzel, nevi şahsına münhasır şiirleri ve hikâyeleri var. Altı ay sonra dışarı çıkınca siz ağabeylerinin yardımını bekler? demektedir. Aynı yılın sonunda yazdığı mektuptan Sabahattin Ali’nin Orhan Kemal’le ilgilendiği anlaşılmaktadır. “Orhan Kemal’le şimdiden ilgilendiğini anlıyorum, onun elinden tutarsan sana yakın zamanda yardımcı olabilir. Edebiyatımızın bugünkü şartları seni öyle bir yere getirmiştir ki rehberlik etmeye ve bunun mesuliyetlerini yüklenmeye mecbursun.”
Sabahattin Ali, Orhan Kemal’in ilk öykülerinden biri olan “Bir Ölüme Dair”i çok beğendiğini her yerde ve her fırsatta dile getirmiştir.

Yazıdaki Fotoğraf: Orhan Kemal, Nazım Hikmet birlikte cezaevinde.

Kaynak: A’dan Z’ye Sabahattin Ali, Hazırlayan: Sevengül Sönmez, Yapı Kredi yayınları, 1.baskı Temmuz 2009, sayfa 384

Previous Story

Orhan Kemal’in gözünde Nâzım Hikmet

Next Story

Yeni Bir Toplumcu Tıp kitabı – Akif Akalın

Latest from Biyografiler

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ