Sanat ve Edebiyat – Sigmund Freud

Sanat ve Edebiyat, Freud’un yaratıcı sürecin ruhbilimsel yönleri üzerine yazdığı makalelerden büyük bir bölümünü bir araya getirmektedir. En başta Freud’un bir edebiyat eseri üzerine yayımlanmış en kapsamlı çözümlemesi olarak kabul edilen Wilhelm Jensen’in Gradiva romanına ilişkin yaptığı çalışma yer almaktadır.

Ayrıca, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Goethe, İbsen ve Dostoyevski gibi diğer sanatsal ve yazınsal devlerin yapıtları ele alınmakta ve bir yaratıcı dehanın imgelemindeki kavrayışların nasıl aydınlatılacağını göstermektedir. Kitapta gündüz-düşleriyle düşlemin, yaratıcı süreçte oynadığı büyüleyici rol tartışılmaktadır. Shakespeare’in simgeciliği çözümlenmekte, sahne karakterlerindeki humor, suçluluk ve psikopati hakkında çözümleme yapılmakta, doğa üstü varlıklardan korkma gibi konular üzerine aydınlatıcı görüşlere yer verilmektedir.

Freud’un, Leonardo da Vinci’nin eşcinselliğinin yapıtlarına nasıl yansıdığı konusundaki incelikli çözümlemesi ve Michelangelo’nun Musa heykeli ile belirsiz demonolojik nevroz sorunlarının altında yatan nedenleri ortaya çıkarması bu denemeler toplamının en önemli yazılarını oluşturmaktadır.
(Arka Kapak)

Kitabın Künyesi
Sanat ve Edebiyat
Orjinal isim: Art and Literature
Sigmund Freud
Payel Yayınları / Freud Kitaplığı Dizisi
Çeviri : Ayşen Tekşen Kapkın, Emre Kapkın
İstanbul, 1999, 1. Basım
477 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir