Say say, sansür bitmiyor!

Kültür Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının yıllık programını Fazıl Say’ın yer aldığı iki haftayı değiştirterek onayladı. Programdan Say’ın ‘İstanbul Senfonisi’, ‘Su Piyano Konçertosu’ ve ‘Yunus’un Sırtındaki Çocuk-Hermiyas’ı çıkarıldı.

Sanattanyansimalar.com sitesinde yer alan habere göre, Fazıl Say’a Kültür Bakanlığından ambargo geldi. Kültür Bakanlığı, ünlü bestecinin eserlerinin seslendirileceği konseri CSO programından çıkarttırdı. Devlet orkestraları yıllık sezon programlarını hazırlayarak Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne gönderiyorlar.Programlar “bakan onayı” ile resmen uygulanır hale geliyor. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının 2014-2015 sezonu için Bakanlığa gönderdiği programda iki ayrı haftada Fazıl Say’a ait eserler yer alıyordu. Kasım ayında gerçekleşecek olan “İstanbul Senfonisi” konserini Şef Rengim Gökmen yönetecekti. Say, program kapsamında mayıs ayında da ATO Congresium’da Şef Naci Özgüç yönetiminde “Yunus’un Sırtındaki Çocuk -Hermiyas” başlıklı eserini seslendirecekti. Bakanlık, CSO’ya sözlü olarak Fazıl Say’ın solist olarak yer alacağı ve eserlerinin çalınacağı programların değiştirilmesini bildirdi. Bakanlığın programı onaylamadığı halde, sezon konserleri gerçekleşemeyecekti. Açılış konseri öncesi yapılan bu bildirim üzerine, CSO Bakanlığın istediği değişikliği yaptı.

Son günlerde Bakanlığın Devlet Tiyatrolarındaki oyunlarda yaptığı değişiklik ve denetleme kuralları üzerinden gelişen sansür tartışmalarına Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının yeni sezondaki programı da dahil oldu.

BİFO & FAZIL SAY FESTİVALİ DE İPTAL EDİLMİŞTİ

Hükümetin doğrudan ya da dolaylı olarak kendisini “8-9 kez sansürlediğini” ifade eden Fazıl Say’ın bu yıl iptal edilen bir diğer programı da Borusan Sanat’ın düzenlediği BİFO & Fazıl Say Festivali’ydi. Borusan Sanat’ın 2014–2015 sezonunda üçüncüsü gerçekleştirilmesi planlanan BİFO & Fazıl Say Festivali, Fazıl Say ile Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Onursal Şefi Gürer Aykal’ın artık birlikte çalışmama kararı almaları dolayısıyla programdan kaldırılmıştı. Gürer Aykal yönetiminde gerçekleşen festivalde Say’ın besteleri seslendiriliyordu.

BAŞBAKANLIK 10 YILLIK REPERTUARI İNCELEDİ

Devlete bağlı sanat kurumlarını ortadan kaldıran Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı taslağı çalışmaları gündeme geldikten sonra Başbakanlık, 2012 yılında, dönemin genel müdürü Lemi Bilgin’den DT’nin 10 yıllık repertuvarının kayıtlarını

istemiş ve “Necip Fazıl oyunları yok” diye sormuştu. TÜSAK tartışmaların ardından da Bilgin, 31 Mayıs 2013’te, gazetelere “Perde ancak böyle kapatılır” diye yazılı ilan vermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilanın yayımlandığı günün akşam saatlerinde Bilgin’i apar topar görevden almış ve yerine vekaleten Mustafa Kurt’u atamıştı.

‘YILMAZ PROVALARIN VİDEOLARINI İSTEDİ’

İstanbul DT yapımı, “Güneş Batarken Bile Daha Büyük” oyunla, Ali Atilla Şendil’in yönettiği “Geçtim Ama Tiyatrodan” adlı oyunları, içinde “argo” sözcükler geçtiği gerekçesiyle Bakanlığın repertuvardan kaldırmak istemesi, Kurt’un istifa etmesine neden olmuştu. Ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre DT ve Devlet Opera ve Balesi (DOB) genel müdürlüklerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Sefer Yılmaz’ın, henüz prova aşamasında olan oyunların kayıt altına alınmasını ve CD’sinin bakanlığa iletilmesini istediği iddia edilmişti.

SAY: CSO’NIN BU MÜDAHALEYE YETKİSİ YOK

Ahmet Say: Telefonla arayıp konserlerin iptal edildiğini bildiriyorlar ancak bu olayın yasada yeri yok. Bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ nın yıllık konser programına karışma gibi bir yetkisi yok. Müziğin sansür edilmesi, Ortaçağ’da halk müziklerini yasaklamak istedikleri zaman görülmüştür, onu da kilise papazları yapmıştır.

AĞBABA SANSÜRÜN NEDENİNİ SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli AĞBABA, CSO’nun 2014-2015 yıllık programında Fazıl Say’ın eserlerine yer verilememesinin büyük bir eksiklik olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ağbaba, Bakan Çelik’e yönelttiği soru önergesinde konserlerin iptalini büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi. Ağbaba’nın 4 maddeden oluşan soru önergesinde

Fazıl Say’ın eserlerine yer verilmeme sebebinin ne olduğu ve bu kararda Fazıl Say’ın hükümete yönelik olan muhalif tutumunun etkisinin olup olmadığı soruldu.

‘BAKANLIĞIN TAVRI DÜŞMANLIKTIR’

CSO eski Müdürü Hüseyin Akbulut: Cumhurbaşkanlığı Sanat Orkestrası’nın solist olarak programına yer verdiği, eserlerini programına koyduğu bir sanatçıyı üstelik bütün dünyada ülkemizi temsil eden olağanüstü bir sanatçı olan, yüz akımız Fazıl Say’ı programdan çıkartması görülmemiş bir olaydır. Sansürcülüktür. Tersine Kültür Bakanlığı Fazıl Say’ın sanatsal gücünden yararlanmalıdır, onu yüceltmelidir. Biz zamanında Fazıl Say’a eserler yazdırdık, ona devlet sanatçılığı teklif ettik. Bakanlığın bu şekilde cezalandırması düşmanlıktır. (İstanbul/EVRENSEL)

(www.evrensel.net,21.10.2014)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir